Нинова: Промените в Конституцията са противоконституционни, ще гласуваме против всяко предложение

"Конституцията е висша форма на обществен договор", заяви лидерът на БСП

19.12.2023 | 11:42 Редактор: Деси Николова
Нинова: Промените в Конституцията са противоконституционни, ще гласуваме против всяко предложение

Конституционните промени влязоха за второ четене в Народното събрание. ИТН и "Възраждане" напуснаха пленарната зала преди обсъждането им.

"С това присъствие тук и с активното ни участие, доказваме още веднъж, че сме единствената опозиция и алтернатива на сглобката и на нейните действия. Всяка парламентарна група може да определя самостоятелно поведението си, но това, което правят "Възраждане" и "Има такъв народ" е най-малкото любопитно. Ако бойкотират този процес, въпросът е - защо между първо и второ четене са внесли десетки предложения за промяна? Ако някой бойкотира нещо, не прави така. Ние от "БСП за България" не внесохме нито едно предложение, защото сме принципно и последователно против тези грешни, юридически нескопосани, политически недомислени промени в Конституцията", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По нейни думи БСП остава единствената опозиция и алтернатива, която ще гласува "против" всяко едно от направените предложения в Конституцията.

"Конституцията е висша форма на обществен договор и като такава, би трябвало да изисква огромно обществено съгласие. В случая няма и наченки на обществено съгласие. Има над 50 отрицателни становища от професионални гилдии, от неправителствени организации, международни организации, от Венецианската комисия - и нито едно позитивно. Тази Конституция не представлява обществен договор, тя ще взриви съществуващия обществен договор в досегашната Конституция. Оценките за тези предложения са: от "противоконституционни" до "предателство на националния суверенитет", допълни Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нинова
преди 4 месеца
Дойде времето да разтурим обществения договор и да пишем нов без Пеевски, Бойко, Просто Киро и останалите чужди назначения. Сигнализирай за неуместен коментар