Парламентът прие конституционните промени за реформа в съдебната власт

Кадровият орган ще бъде разделен на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет

19.12.2023 | 17:32 Редактор: Толя Стоянова
Парламентът прие конституционните промени за реформа в съдебната власт

Парламентът прие и промените в Конституцията, които предвиждат реформи в съдебната система. Кадровият орган на тази система ще бъде разделен на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.  В съдийския съвет ще преобладава професионалната квота, докато в прокурорския шестима от десетимата членове ще бъдат избирани от парламента.

Това решение даде повод на депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков да обвини вносителите в опит за политическо овладяване на прокуратурата.

"Това е политическа квота. Тя е била винаги политическа квота и в момента няма да бъде по-различна. Увеличаваме политическото влияние върху едно от звената на съдебната власт - прокуратурата, и решаваме проблемите, включително с искания за имунитет. Това мощно политическо средство оттук нататък може да се обърне срещу всеки един", заяви Рашков.

От своя страна министърът на правосъдието Атанас Славов отхвърли твърденията, че промените в Конституцията засилват политическото влияние върху съдебната система.

"Ние гарантираме, че във Висшия съдебен съвет има по-малко политическо влияние, отколкото в момента. Гарантираме това с поставянето на условие избраните членове от парламента да са политически независими и неутрални", каза Славов.

Решено беше още мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години без право на втори. Главният обвинител ще бъде назначаван и освобождаван с указ от президента по предложение на Висшия прокурорски съвет. Ако в седемдневен срок от избора държавният глава не издаде указ, избраният за главен прокурор ще бъде смятан за назначен, предаде БНР.

За извършено престъпление от общ характер главният прокурор или негов заместник ще бъдат разследвани от прокурор, заемал длъжността съдия от Наказателната колегия на Върховния касационен съд с ранг на такъв, предвиждат още приетите на второ четен промени в Конституцията, засягащи съдебната власт.

Поправките в основния закон трябва да бъдат гласувани и на трето четене в друг ден. Това обаче ще стане не текст по текст, а като цяло, обясни председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 4 месеца
"Съдебната реформа" подчини прокуратурата на НС. Явно сглобката много държи да остане безнаказана за всички престъпления, които предстои да извърши. Сигнализирай за неуместен коментар