България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конституционалист: Има зависимости в съдебната власт, промените са крайно наложителни

Набързо се приемат конституционните промени, смята Стоил Моллов

18.12.2023 | 08:53 Редактор: Тодор Петров

Комисията по конституционни въпроси заседава извънредно, за да гласува на второ четене промените в основния закон. Отпадна предложението за промяна на датата на националния празник, докато това за двойното гражданство остава, но с условия за уседналост. 

"Идеята за ограничаване на избора на президента на служебен премиер, на първо място е мотивирана от доскорошните парламентарни кризи и няколкото неуспешни парламента. България има хибриден модел, има отклонения от западноевропейския. Марк Рюте близо 2 години управляваше като министър-председател в оставка. Дали е удачно външни модели да бъдат привнасяни по такъв начин, не съм съвсем убеден", коментира конституционалистът Стоил Моллов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ограничаването на президента в избора на премиер върви ръка за ръка с удължаване легислатурата на Народното събрание. 

"По-удачен би бил вариантът действащият министър-председател да излезе в оставка и да осъществява своите функции до встъпване в длъжност на новия от следващия парламент", смята Моллов.

По казуса с уседналостта гостът в "България сутрин" заяви: Трудно е някой да дойде отнякъде и веднага да го изберем за народен представител. 18 месеца дори ми се струват малко.

Стоил Моллов е на мнение, че набързо се приемат конституционните промени и общественият дебат не е бил достатъчен.

"Има зависимости в съдебната власт. Забелязва се, че системата избира главен прокурор, чиито качества най-малкото са спорни. Главните прокурори успяват да се самозабравят в своя мандат. Конституционното разделяне на прокурорската квота от Съдебния съвет в отделен съвет на прокуратурата би било изключително съмнително. Пет години са предостатъчно голям период за главен прокурор", каза още конституционалистът. 

Според него конституционните промени в съдебната власт са крайно наложителни, тъй като тя не произвежда справедливост. 

Гледайте целия разговор във видеото.