Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: С промените в Конституцията Прокурорският съвет на ВСС става партиен

Сарафов си свърши работата да оправдае Борисов и Горанов без съд, заяви Христо Ристашки

14.12.2023 | 21:24 Редактор: Елеонора Танева

Бърза се с промените в Конституцията, защото сега е постигнат консенсус да се гласуват на крак законови норми, които няма да издържат в Конституционния съд. Някои от нещата, които ще бъдат гласувани, са скандални - като разделянето на ВСС. Това коментира адвокат Христо Расташки в студиото на "Денят ON AIR". 

"Там прозира овладяване на прокуратурата, ще има прокурорски съвет с 10 члена, 6 от тях ще се избират от НС, 2 от прокуратура, един от следователите и един е главният прокурор. Става партиен съвет. Това ще бъде овладяване на прокуратурата. Ако до момента имаме овладяна прокуратура, която не работи, след това ще имаме изцяло овладяна прокуратура", убеден е адвокатът. 

Той не вярва, че от квотата на НС ще бъдат излъчени надпартийни кандидати, а напротив - очаква битка за шестте места.

"Прокуратурата е единственият орган, който може да обвинява. Ако реши, че няма извършено престъпление, може да бъдеш недосегаем при една овладяна прокуратура, полицията нищо не може да направи", категоричен е гостът. 

Адвокатът разясни пред Bulgaria ON AIR, че ако КС обяви за противоконституционна реформата в Конституцията, ще има ново гласуване на нормата в НС. 

"Имаме временно упражняващ длъжността главен прокурор, който стои за постоянно там, той започна да сваля обвиненията - срещу Борисов, Горанов. Това което стана - на тъмно някой прокурор е преценил, че няма да се стигне до съд, без да се разглежда публично казусът", заяви Ристашки. 

Гостът е убеден, че с овладян ВСС Сарафов ще бъде избран за главен прокурор, защото в момента "много добре си върши работата в услуга на партията".

Ристашки изрази позиция, че демонтажът на Паметника на Съветската армия има за цел отклоняване на вниманието точно от конституционните промени.

Гледайте целия разговор във видеото.