Махат паметника до 30 дни срещу 260 хил. лв., гневни депутати от БСП търсят документи

Демонтажът се извършва и по тъмно

14.12.2023 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Трети ден демонтират Паметника на Съветската армия. Депутати от БСП нахлуха в областната управа в София, за да поискат лично оставката на областния управител Вяра Тодева. Според тях демонтирането е незаконно.

С искане за оставка на областния управител и настояване да им бъде представено разрешителното за демонтаж на Паметника на Съветската армия, от БСП нахлуха в Областната управа.

Депутатите стигнаха до кабинета на областния управител, но не успяха да влязат вътре. 

"Не е нормално два дни след това да няма никакви документи. Да са изискани документите от най-високата институция в България, а тях да ги няма", възмути се Борислав Гуцанов от БСП.

Именно на Областната управа правителството е отпуснало 260 000 лв. за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Постановлението е прието миналия петък – 8 декември. В същия ден беше обявено, че в рамките на 30 дни монументът трябва да бъде премахнат. А отпуснатата сума е обнародвана в Държавен вестник в понеделник, 12 декември – денят, в който започнаха дейностите по демонтажа на монумента, който е един от многото съветски у нас. 

"В България има 186 паметника и паметни знаци на Червената армия, която окупира България през септември 1944 г. със състав от четвърт милион хора", подчерта историкът проф. Евелина Келбечева.

А три дни след началото на демонтажа, днес бяха отстранени и фигурите на майката, държаща дете, както и други елементи. Демонтажът продължава и по тъмно.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.


1
3 rate up comment rate down comment 0
Анонимен Антинацист
преди 4 месеца
Продажни мекерета, всички ще гниете в Ада заедно със Сащ които ви карат да вършите тези гнусни вандалщини!!! Сигнализирай за неуместен коментар