Сарафов: Промяната в Конституцията няма да направи правораздаването по-бързо

"Съдийската независимост, няма да бъде засегната, ако има пресечна точка", заяви и.д. главният прокурор

13.12.2023 | 12:50 Редактор: Толя Стоянова
Сарафов: Промяната в Конституцията няма да направи правораздаването по-бързо

Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов предупреди, че само промяна в Конституцията няма да направи процеса на правораздаване по-бърз и по-предвидим. Сарафов призова законодателя, след като приеме измененията, да продължи със Закона за съдебната власт и с Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

Решаване на проблемите с бавните експертизи чрез специално звено към Министерството на правосъдието, промени, свързани с прекаления формализъм на наказателния процес. Това са част от предложенията, лансирани от Сарафов.

"Ние също искаме съдебна реформа, защото ние сами знаем колко усилия полагаме, за да постигнем по някой път малки резултати. Не защото ние не го желаем, а защото такава е рамката в която се движим", каза той, цитиран от БНР.

Преди второто четене на конституционните промени и.д. главният прокурор изрази задоволството си, че има разбиране, че правомощието му да издава методически указания трябва да останат:

"Методическите указания създават предвидими, работещи модели, за да не се стигне до регионално правосъдие. Например в Габрово ще бъде едно, в Ямбол ще бъде друго. Сходни казуси ще се решават по различен начин".

Сарафов беше категоричен, че съдийската независимост, чийто голям привърженик бил самият той, няма да бъде засегната, ако има пресечна институционална точка между бъдещите съдийски и прокурорски съвети.

Снимка: БГНЕС