Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Асен Агов: Да глобяваме беладжиите в НС и безобразията ще спрат

Паметникът на Съветската армия ще бъде реставриран, мястото му е в Музея на социалистическото изкуство, каза журналистът

19.12.2023 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева

Административният съд разпореди незабавно спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Очевидно се върви към реставрацията на паметника и той ще отиде в Музея на социалистическото изкуство. Ще се намери място. Скулптурите, които са дело наши именити автори, трябва да бъдат запазени. Добре е българският народ да знае какво е било и защо е било", коментира журналистът Асен Агов в студиото на "Денят ON AIR".  

Той уточни, че спирането на демонтажа е по технологични причини и вероятно ще бъде довършен, когато се предоставят исканите документи, някои от тях обаче може и вече да не съществуват. 

"Това е тежка и безпрецедентна операция. Има пропуски, които трябва да бъдат преодолени. Общественият отзвук показва солидно мнозинство в България - евроатлантическо", каза Агов.

Журналистът изрази мнение, че демонтажът ще бъде завършен и постаментът няма да стърчи като пилона върху някогашния Партиен дом.

"Аз съм привърженик НС да си остане там, крепостта на подтисничеството да се превърне в символ на демокрацията, какъвто е парламентът. Сградата на НС е много неудобна за работа. Трябва да вдигнеш 5 човека, за да отидеш до трибуната", сподели практиката си гостът.

Бившият депутат коментира скандалите между народните представители от последните дни, където се стигна и до саморазправа.

"Трябва да има сериозни санкции, да не се допуска това. Те са наши представители, не са в личен план там. Има нужда от оздравителен процес - има начини с правилника и здрава ръка на председателя. Той трябва да се сложи край на тези безобразия - с лишаване от надници, от право на изказване. Когато всички тези шумни народни представилите ги ударят с 3 надници, се прибират и не повтарят повече тези безобразия. Да глобяваме беладжиите в парламента", призова Асен Агов. 

По думите му пред Bulgaria ON AIR негативизмът в НС и пазарлъкът не носят позитиви на никого. А във връзка с бюджета за 2024 г. Агов изрази позиция, че посоката на формиране е правилна. 

"Непрекъснатото свиване на разходите доведе до бедност. Бюджетът върви по една философия, която разчита на потреблението. Като вдигаш заплатите и доходите, хората купуват повече, преките постъпления от непрекия ДДС е повече отколкото при ниските заплати и ниската покупателна способност. Ако българският износ беше основен двигател на растежа, сега вече ще се разчита на вътрешно потребление, което ще компенсира загубите от смаляване на износа", обясни журналистът. 

Агов прогнозира, че догодина Австрия ще даде зелена светлина за пълноправно членство на България в Шенген.

"След като Нидерландия прие пълен Шенген, не мисля, че австрийците ще продължат да се съпротивляват. Една година ще убеждават техните граждани, няма да си позволят да предизвикат вътрешен конфликт", смята гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.