От репресии до модел на съветски паметник: Кой е бай Васил и защо е с по-нежни черти?

Неговият образ се извисява над София близо 70 години

15.12.2023 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

Прототипът на партизанския герой с шпагина от Паметника на Съветската армия е бил репресиран българин по време на комунистическия режим. Мъжът се изхранвал като модел в художествената академия, разказват завършили висшето училище.

Бай Васил, или поне така го наричат художници и скулптори от Художествената академия, пред които е позирал срещу символично заплащане. Репресиран от комунистите, син на "неблагонадежден" баща - адвокат в царския двор, Бай Васил живял в нищета.

По ирония на съдбата неговият образ в партизанска униформа се извисява над София близо 70 години. Историята ѝ ни разказва скулпторът Константин Ачков. Той е познавал прототипа лично. Правил му е и не един портрет.

"Той беше с доста тежък инсулт, опитваше се да се раздвижва, беше с една инсултна ръка и крак, който заваляше. И въпреки това, позираше с часове по гащи, гол, без да се оплаква. Въпреки че беше философ, беше високоинтелигентен, беше принуден на позира", сподели скулпторът Константин Ачков.

На младини бил хубавец, с ясни сини очи и стройно тяло.

"Бил е ползван за всички подобен тип паметници, както и Паметника на Съветската армия, когато е имало подобен тип воин. Той не възприемаше въобще тогавашното изкуство за някакво голямо изкуство, по-скоро подиграваше един или друг автор как го е карал да седи така, да мижи, той беше изтренирал тази сериозна комунистическа представа как трябва да седи с остър поглед", допълни Ачков.

В крайна сметка, обаче, образът на бай Васил минава и през ръцете на Васка Емануилова. Това всъщност е авторът на композицията на върха на Паметника на Съветската армия. Според скулптора Константин Ачков, обаче, бронзовият лик няма голяма прилика с оригинала.

"Да, личи си, че първообразът е Бай Васил, в характерната мъжка челюст, но нагоре вече са едни много женски черти, с едно чипо носле", коментира той.

Обяснението му звучи съвсем в духа на нашето време. Скулпторът Васка Емануилова била хомосексуална. И "наказала" тогавашното общество, което отричало подобните на нея. Затова и във фигурата на война на върха на МОЧА личат доста дамски черти.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.


3
2 rate up comment rate down comment 0
измислици
преди 4 месеца
Сор-осои-дите по всякакъв начин се опитват да преправят и изопачават исторически факти! Прочетете "1984" Оруел - сегашното евро-атлантическо управление е същото като описаното. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 4 месеца
Какъв е този пишман скулптор? Колко ви платиха, за да ръсите простотии? В историята ще останете и вие, мисирките. Жалко за хубавата ни страна! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Съвсем изкукуригахте. Хомосексуализмът е характерен за ЕС, а лицето на паметника не е с женски черти. Вижте си паметника на украинската майка. Лицето му е като на демон. Сигнализирай за неуместен коментар