Депутатите се посбиха и приеха без дебати бюджетите на НЗОК и ДОО

Управляващото мнозинство прие отпадането на дерогацията и на транзитните такси за руски газ

18.12.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Почти до бой се стигна в парламента на поредното извънредно заседание, което събра депутатите заради важните решения за парите за здраве, заплати и пенсии, транзитната такса за руския газ и промените в Конституцията.

Заседанието на Народното събрание щеше да бъде блокирано, но мнозинството все пак намери алтернатива, за да работи - с микрофон и изказвания от място. Народните представители започнаха с доклада за отмяна на транзитните такси и дерогацията на "Лукойл". 

В този момент депутатите от "Възраждане" решиха да спрат работата на парламента, като изключат кабелите на озвучителната система в залата. От ДПС решиха да вземат нещата в свои ръце. От "Възраждане" се нахвърлиха на Цонев, наложи се да влязат допълнителни квестори, за да ги разтърват. 

Междувременно в пленарната зала искрите продължиха със словесни нападки. А за да е още по-горещо, включиха и противопожарната аларма. От БСП се разграничиха от случващото се и обвиниха "Възраждане". 

В крайна сметка бойкотът сякаш улесни управляващото мнозинство да приеме без дебат отпадането на дерогацията и на транзитните такси за руски газ на първо четене. Без дебат депутатите приеха парите за здраве и бюджета на Държавното обществено осигуряване. Бюджетът на НЗОК тази година е рекорден - 8,1 млрд. лв., а в бюджета на ДОО са заложени повече пари за минималната работна заплата и пенсии.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.