Целта Шенген успя да обедини властите у нас, остана да убедим Австрия

Страната ни отговаря на всички условия за приемане в Шенгенското пространство

19.12.2023 | 18:46 Редактор: Тодор Петров

Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство, заяви външният министър Петер Сиярто. Той съобщи, че е бил информиран от българския си колега за решението на парламента в София, с което се отменя допълнителната такса върху транзита на руски газ. 

Темата хармонизира мненията на различните власти у нас. Те се обединиха и около позицията, че не България е виновна за това, че още не е пълноправен член на пространството.

Изпълнителната, съдебната власт и президентската институция са убедени – България отговаря на всички условия за Шенген. 

"България е една от най-сигурните външни граници на ЕС", отсече вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Надявам се съвсем скоро да станем пълноправен член на пространството, защото от 12 г. отговаряме на изискванията", каза българският еврокомисар Илиана Иванова. 

Унгария също подкрепя включването на страната ни в Шенген, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook. А след като Нидерландия вдигне ветото, последната пречка пред присъединяването на страната ни ще остане Австрия. 

"Водим преговори с Австрия, така че докато не приключат преговорите, трябва да имаме търпение", заяви премиерът Николай Денков.

Нелегалният трафик на мигранти е сред основните причини за блокирането на присъединяването на страната ни към Шенген. През последната година 193 хиляди бежанци са задържани от граничната ни полицията. Затова и нейният отдел в Елхово бе отличен с колективен приз по време на раздаването на наградите "Полицай на годината". 

Отличие за работата си получи и вътрешният министър Калин Стоянов. То му бе връчено от главния прокурор – с уверението, че двете институции вече се разбират. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Обединени
преди 4 месеца
То, нашите власти ги обедини и КОЛЕДНИЯ БАНКЕТ на ДПС! А Шенген е морковчето, което държат на пръчка пред народа..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Жалък си
преди 4 месеца
Цел на кого е "Шенген"- на спонсорите ви?За Македония лакействахте на Франция и Германия, които изнудваха старите-нови продажници, Урсула тържествено обяви пред македонския парламент, че целия ЕС бил с Македония и какво мислил " някой си" , дето не ги признавал като нация, а също и езика им, нямало значение. Сега " преговаряли" с Австрия да благоволи да ги пусне, макар същата да нарушава европейското законодателство, налагайки ни вето. После се обиждат, че ги наричаме слуги. Не е вярно ли? Сигнализирай за неуместен коментар