България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Международен експерт: Американски дипломати са оказали натиск върху Нидерландия и Австрия за Шенген

"След САЩ, Германия и Франция, България е най-големият донор на пари и оръжия за Украйна", каза доц. Искрен Иванов

18.12.2023 | 09:25 Редактор: Толя Стоянова

Нидерландия ни даде зелена светлина за Шенген, но пък Унгария ни заплаши с вето, ако не се отмени таксата за транзит на руски газ.

"Постигнахме частичен резултат, защото Шенгенското пространство не трябва да се възприема като въздушен коридор за туризъм. За нас членството в Шенген следва да бъде стратегически приоритет по две причини. Първата причина е краткосрочна и тя е, че по този начин ние ще сме една стъпка по-близо да пълното ни интегриране в свободното движение в рамките на ЕС, а в дългосрочен план това ще ни помогне да разчупим малтийския консенсус", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му България е една от малкото държави в ЕС, която не е част от Шенгенското пространство и трябва или да бъде приета изцяло в Шенген, или да бъдат убедени австрийците, че "това вето, което налагат, е унизително". Според експерта ние сме икономически партньори, но не сме съюзници, защото Австрия не е в НАТО.

"Австрийският канцлер е много близо до руския президент и тази негова близост е една от причините, поради които Австрия продължава да отстоява ветото си. Що се отнася до Унгария, там става въпрос за политически рекет. Орбан демонстрира политически сантимент към Русия", каза доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че основният източник на сигурност за Европа в момента са САЩ.

"Двама американски дипломати са оказали натиск върху Нидерландия и Австрия да се деблокира процедурата по членството на България в Шенген. След САЩ, Германия и Франция, България е най-големият донор на пари и оръжия за Украйна. България е една от най-проамериканските държави в Европа", коментира експертът. 

"Ако румънците преценят, че не искат да продължим заедно, ние не можем да ги спрем. Това е суверенно решение на Румъния. Мисля, че 2024 г. ще бъде решаваща. Ако до следващата година не разчупим този консенсус, ще бъдем разделени с Румъния", прогнозира доц. Иванов.

Според него няма накъде повече да се влошат отношенията ни с Русия, след като ни е обявила за вражеска държава.

Гледайте целия разговор във видеото.