Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: Липсва ни лобизъм за Шенген, хубавото е, че сме в една лодка с Румъния

Трябва агентурно проникване в каналджийските групи на мигрантите, смята Иван Анчев

15.12.2023 | 20:29 Редактор: Тодор Петров

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген.

"Една от позитивните новини в последно време по отношение на България. Това дава разностранен пример, защото показва, че това решение е изцяло политическо. България имаше техническа готовност за присъединяване в Шенген още през 2011 г. Налице е политическо говорене. Разликите между Нидерландия и Австрия не са на техническо, а на политическо ниво", коментира дипломатът Иван Анчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в МВР и МВнР работят много добри професионалисти, но понякога субективни предпоставки около България не позволяват да се постигне конкретен резултат.

"Понякога трябва да се подхожда малко по-нетрадиционно - лобирането. Лобизмът не е нещо лошо, това е друг инструмент, който може да се извършва във външната политика. Упрекът ми е, че не беше насочено усилие натам и присъединяването ни щеше да дойде доста по-рано. Това са практики, които съществуват и не са незаконни", каза още Анчев в "Денят ON AIR".

Хубавото е, че сме в една лодка с Румъния, която е решена да се противопостави с всякакви средства спрямо Австрия, отбеляза гостът.

"Румънците са много по-категорични. Обединени двете държави може да постигнат резултат. Да ни отделят от Румъния би бил лош сценарий. Не считам, че България ще бъде отделена", заяви Анчев.

По темата за бежанците той е категоричен, че България не може да приема хора, които вече веднъж са напуснали страната ни.

"Имигрантският натиск и имигрантската диаспора в една държава са сериозен проблем пред средата за сигурност на тази държава. Преди всичко трябва да гледаме сигурността на българското общество", настоя експертът по сигурност.

Иван Анчев е на мнение, че трябва агентурно проникване в каналджийските групи, което е голям проблем на системата за правоохрана. Той смята, че агентурната работа в момента не е на нивото, на което е била преди 15 години. 

"Трябва политизацията на службите да спре веднъж завинаги", посочи още Анчев.

Гледайте целия разговор във видеото.