Заветното "да" за Шенген от Нидерландия, Денков: Извървяхме дълъг път

Остава да бъде преодоляно и ветото на Австрия

15.12.2023 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Николай Денков очакваше позитивна новина от Нидерландия за членството на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той заяви в Брюксел, че нидерландското правителство е имало заседание по въпроса и е взето решение, в полза на страната ни. Развръзката се очаква следващата седмица.

Премиерът Денков направи уговорката, че последната дума за членството в Шенген ще има парламентът на Нидерландия. За тази страна остава важно изискване България да изпълни препоръките, свързани с върховенството на закона. Нидерландското правителство е взело решението си въз основа на положителния доклад от Европейската комисия след мисията у нас миналия месец.  

"Разбира се, че крайното решение, с което се вдига ветото, трябва да дойде от парламента на Нидерландия. Това ще стане другата седмица, ако всичко е наред. За да стане това възможно, беше извървян доста дълъг път  - приетите закони в НС, работата по вдигането на специалния механизъм за наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която беше през ноември в София, с участието на Нидерландия и Австрия", заяви акад. Денков. 

Остава да бъде преодоляно и ветото на Австрия. Преговорите с Виена продължават. Разглеждат се варианти, които да оформят окончателното решение.

Вижте повече в репортажа  на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
празни приказки за л
преди 4 месеца
Извървял бил дълъг път..... Сигнализирай за неуместен коментар