Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Журналист: Тихата дипломация помогна за решението на Нидерландия да ни пусне в Шенген

България се оказа с по-широка мрежа от контакти за лобиране и активиране на гласове от чужди държави, коментира Петър Карабоев

15.12.2023 | 18:52 Редактор: Елеонора Танева

Среща в Брюксел, в кулоарите на Европейския съвет явно е дала положителен резултат. Това коментира журналистът в. "Дневник" Петър Карабоев във връзка с новината, че Нидерландия се е съгласила да свали ветото за България за Шенген.

"Очаквано беше това. Публичността не играе добра роля. Румънците са по-шумни и емоционални. Призовават свои евродепутати за санкции срещу Австрия. Премиерът Денков призова за спокойствие. Имаше кореспонденция между Хага и София. Марк Рюте е дал сигнал, че до края на годината ще направи възможното неговото правителство да депозира решението, защото смята, че България си е свършила работата", коментира Карабоев пред "Директно".

Той очаква правителството на Нидерландия да подходи по-прагматично, да поиска подсилване на "Фронтекс".

"България се оказа с по-широка мрежа от контакти за лобиране и активиране на гласове от чужди държави, а не само чукане на една врата, че сме готови от 2011 г.", добави журналистът.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че премиерът акад. Николай Денков и външният министър Мария Габриел са провели добре премерена дипломация с подходящи аргументи.

"Остава Австрия да вземе решение за пускане на България в Шенген. Ние не можехме да действаме на два фронта. Австрия остана сама сега. Никоя държава не иска да бъде сама срещу всички", допълни Карабоев.

Гледайте целия разговор във видеото.