Добри новини за Украйна от ЕС, Денков настоява за България в Шенген и по суша

Лидерите още спорят за ревизия на бюджета на Европейския съюз до 2027 г.

15.12.2023 | 13:47 Редактор: Елеонора Танева

Все още няма съгласие сред европейските лидери за ревизия на бюджета на Европейския съюз до 2027 година. Причината е ветото на Унгария върху помощта за Украйна в размер на 50 млрд. евро. 

Разговорите за бюджета и подкрепата за Украйна са в центъра на дискусиите и във втория ден от срещата на върха в Брюксел. С решения от тази нощ лидерите дадоха зелена светлина за начало на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова. 

"Снощи изпратихме много мощен сигнал към европейските граждани и към украинците конкретно, и не само към тях. Взехме решение да предоставим статут на кандидат член на Грузия, отваряме преговори с Украйна и Молдова, а също и направихме важна крачка към бъдещата интеграция на Босна и Херцеговина. Преразглеждането на многогодишната финансова рамка във всичките ѝ компоненти и приоритети, в това число подкрепата за Украйна, се подкрепя твърдо от 26 държавни и правителствени ръководители. Ще разгледаме отново този въпрос в началото на следващата година", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Участието си във форума премиерът Денков посвети на приемането на страната ни в Шенген. 

"Това, което направихме, е да обясним, че за нас сухоземните граници са важни и да направим едно предложение как би могло да се подходи. Преговорите продължават. Както казах, ще бъдат до последния ден", каза премиерът.

Все още не е изяснено докога точно се очаква да приключат преговорите за членството ни в Шенген.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 4 месеца
Денков е мекотело.Браво на Орбан - извоюва си 10, ще стигне до 30 млрд. За справка - България за всичките 15 години членство е получил 23 млрд, ама е дала 14 ...Украйна и мъдрят поредните 50 млрд. "помощ".Извод:Следващия път не гласувайте с оная си работа за национални предатели ... Сигнализирай за неуместен коментар