fallback

Иван Христанов: Вътев изчезна в разгара на протестите, ГЕРБ обещаваха на корем

"Подписа се меморандуми. Всички знаят, че повечето клаузи няма да се спазят", заяви бившият зам.-министър

30.11.2023 | 21:21 Автор: Толя Стоянова

Когато има протест, това означава, че между сектора и администрацията няма доверие. Една част от исканията може да са основателни, от гледна точка на оцеляване на българското земеделие, но когато говорим за регламенти, са невъзможни. Това каза бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му земеделският министър Кирил Вътев е изчезнал в разгара за протестите, а на преден план е излязъл премиерът Николай Денков.

"Подписа се меморандуми. Всички знаят, че повечето клаузи няма да се спазят. Напомня на ГЕРБ - обещаваха на корем, а обещанията не се спазваха", добави Христанов.

"Земеделието е една крава. Както ГЕРБ 12-13 години трябваше да я хранят, но не го правеха, а я псуваха и я биеха, така прави и сегашната администрация. Много хитро на вимето е застанало ДПС, дои кравата и носи кофите с мляко настрани, и се храни обилно, а тя вече умира. Това, което виждаме като протести, са последните издихания на този сектор", коментира бившият зам.-министър на земеделието в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му за 2022 г. е отчетено, че за първите 6 месеца са отписани 16 хил. животни.

"Това е изсмукало милиони в субсидии. Служители на БАБХ бяха заплашвани с убийство. Спечелихме борбата с корупцията. Със службите работихме тясно и спирахме ужасяващо количество схеми. Защо сегашната администрация бездейства в борбата с корупцията остава загадка", каза Христанов.

Според него четири от партиите имат нулева компетентност на тема българска земя. На мнение е, че министърът на земеделието трябва да изгражда доверие с почтени хора от сектора. Христанов посочи, че пари има, но проблемът е в това, че не стигат до реалните земеделци и се крадат. 

Той е на мнение, че продажбата на държавна земя се прави в полза на ДПС. 

"Нашите изчисления показват че 700 хил. декара земя е подготвена да бъде купена от един човек на цена, която е по-ниска от 30% от пазарната стойност. Това е престъпление. Отправям своя призив. Министър-председателят, министърът на финансите, министърът на земеделието и всички лидери с писмени декларации да потвърдят, че няма да позволят българска земя да се продава на безценица на олигарси", заяви Христанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback