Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Христанов: Вътев изчезна в разгара на протестите, ГЕРБ обещаваха на корем

"Подписа се меморандуми. Всички знаят, че повечето клаузи няма да се спазят", заяви бившият зам.-министър

30.11.2023 | 21:21 Редактор: Толя Стоянова

Когато има протест, това означава, че между сектора и администрацията няма доверие. Една част от исканията може да са основателни, от гледна точка на оцеляване на българското земеделие, но когато говорим за регламенти, са невъзможни. Това каза бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му земеделският министър Кирил Вътев е изчезнал в разгара за протестите, а на преден план е излязъл премиерът Николай Денков.

"Подписа се меморандуми. Всички знаят, че повечето клаузи няма да се спазят. Напомня на ГЕРБ - обещаваха на корем, а обещанията не се спазваха", добави Христанов.

"Земеделието е една крава. Както ГЕРБ 12-13 години трябваше да я хранят, но не го правеха, а я псуваха и я биеха, така прави и сегашната администрация. Много хитро на вимето е застанало ДПС, дои кравата и носи кофите с мляко настрани, и се храни обилно, а тя вече умира. Това, което виждаме като протести, са последните издихания на този сектор", коментира бившият зам.-министър на земеделието в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му за 2022 г. е отчетено, че за първите 6 месеца са отписани 16 хил. животни.

"Това е изсмукало милиони в субсидии. Служители на БАБХ бяха заплашвани с убийство. Спечелихме борбата с корупцията. Със службите работихме тясно и спирахме ужасяващо количество схеми. Защо сегашната администрация бездейства в борбата с корупцията остава загадка", каза Христанов.

Според него четири от партиите имат нулева компетентност на тема българска земя. На мнение е, че министърът на земеделието трябва да изгражда доверие с почтени хора от сектора. Христанов посочи, че пари има, но проблемът е в това, че не стигат до реалните земеделци и се крадат

Той е на мнение, че продажбата на държавна земя се прави в полза на ДПС

"Нашите изчисления показват че 700 хил. декара земя е подготвена да бъде купена от един човек на цена, която е по-ниска от 30% от пазарната стойност. Това е престъпление. Отправям своя призив. Министър-председателят, министърът на финансите, министърът на земеделието и всички лидери с писмени декларации да потвърдят, че няма да позволят българска земя да се продава на безценица на олигарси", заяви Христанов.

Гледайте целия разговор във видеото.