Тошко Йорданов: Земеделска земя ще се продава, но не с Бюджет 2024, а за 2025 г.

Плодородни земи не трябва да се разпродават, на мнение е Бойко Борисов

29.11.2023 | 14:05 Редактор: Вяра Димова

"Земеделска земя все пак ще бъде продавана, но не с Бюджет 2024, а за 2025 година", каза в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от ИТН и показа кореспонденция между финансовия министър и Министерството на земеделието от 10 ноември. 

"Ще ви цитирам част от тях: "По отношение за посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025 година, ако си спомняте, Асен  услужливо говори само за 2024 година. Допълнителен доход от продажба на земи през 2025 година - обръщам внимание на следното: прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд, за което Асен твърди, че не са водени никога разговори в тази посока, чрез поименни компенсаторни бонове, посочени в предложената Рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година в размер на колко - 340 милиона лева, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд. Това е официалният документ", обясни Тошко Йорданов.

От "Има такъв народ" настояха в декларация ДАНС, министерствата на земеделието и на финансите да изпратят в парламента цялата кореспонденция между министрите Кирил Вътев и Асен Василев, в която, според депутата Станислав Балабанов, става ясно, че се готви продажба на държавна земя.

"В тази (не)коалиция имаме ясна уговорка по важните теми, първо да ги обсъждаме и после да се вкарват. На тази тема с нас не е разговаряно. Има земи, които не могат да се използват за нищо. Плодородни земи не трябва да се разпродават", настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)