България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Недопустимо е да се продава държавна земя, тя не е за запълване на бюджета

Светлана Боянова и Живко Живков се обявиха срещу намеренията на финансовия министър Асен Василев

28.11.2023 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Планират продажба на една пета от държавните ниви, за да бъдат осигурени пари в хазната. Това става ясно от становище на министъра на земеделието Кирил Вътев. Според така предложените текстове, финансовият министър Асен Василев предлага продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя.

"Държавата трябва да се грижи за своята земя, тя е много ценен ресурс. Държавата може да се разпорежда с тези имоти като всеки собственик, но преди всичко този актив трябва да се ползва за обезщетяване на гражданите, които все още не са получили своите земи. Обикновено тази земя се отдава краткотрайно или дълготрайно, и се печелят около 90 млн. на година", коментира изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова в "България сутрин". 

Според нея продажбата на тази земя не е целесъобразна. Още повече, че когато се прави продажба с поименни компенсационни бонове, те са само 60% от стойността на сделката. 

"Тези 340 млн. ще представляват само 40% от една занижена стойност на сделката, която е заложена тук. Идеята не е да се продава еднократно и да се лишим. Много е субективно как се определят земите от Държавния поземлен фонд, които да бъдат пуснати за продажба", каза още Боянова. 

От думите ѝ стана ясно, че от 13 млн. на 353 млн. лв. скачат заложените приходи през 2025 г., касаещи сектор "Земеделие". "Очевидно има намерения. За нас такива намерения са недопустими и неприемливи", настоя Боянова.

Живко Живков - новият изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, заяви пред Bulgaria ON AIR, че "с поименни компенсационни бонове много големи субекти участваха в приватизацията, невинаги в чисти и светли сделки".

"Президентът Румен Радев нарече земята стратегически ресурс, някои хора наричат земята капитал, а други - актив. Земята е безценно богатство, което би трябвало да служи на народа, а не да влиза в сделки и вземане на бързи и недотам логични решения за запълване на бюджета. Асоциацията на земеделските производители е твърдо против", подчерта той. 

Живко Живков посочи, че се е стигнало до момент Държавният поземлен фонд да е едва 10% от общата земеделска земя на Република България. 

"Това е лимитиран продукт, с който не се бива да се влиза в каквито и да е разпоредителни сделки и действия", категоричен е директорът на Асоциацията на земеделските производители.

Гледайте целия разговор във видеото.