Кой кого ще озапти? Президент и финансов министър в остър сблъсък

Асен Василев обвини Радев, че защитава "Газпром"

27.11.2023 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев определи бюджета на Асен Василев като авантюра и предупреди, че може да наложи вето, ако не бъде озаптен. 

"Призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра, досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант. Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс, тя касае нашата продоволствена сигурност и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, не може да служи за невъзможността да се управляват държавните финанси. Освен това отваря и възможности за злоупотреби", заяви държавният глава. 

Министърът на финансите определи като фалшива новина твърденията на президента.

"Член, с който да се продават земи, няма. В бюджета няма такива предвидени приходи няма предвидени. Учуден съм, че президентът се поддава на фалшиви новини. Вето върху Закона за държавния бюджет - това би било доста зле. Това означава да влезем без бюджет в 2024 г., не съм учуден от това поведение на президента - миналата година неговият служебен кабинет не предложи държавен бюджет, което затрудни работа на централната власт и на общините", отговори Асен Василев.

Въпреки това от Министерството на земеделието излязоха със становище какво би коствало подобно разпродаване на земя: "При допускане на продажба чрез търг на земи от Oържавния поземлен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 000 дка., което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд".

Подобна идея имаше и земеделският министър от първото правителство на Борисов - Мирослав Найденов, впоследствие тази идея беше изтеглена. Президентът разкритикува и наложената такса за пренос на газ през "Турски поток", която се оказа, че ощетява "Булгартрансгаз". 

"Ние сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите. Аз много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира "Бугартрансгаз". Само за месец дружеството натрупа 260 млн. дълг, постъпления в бюджета няма, а това решение ни дrскредитира и пред нашите европейски партньори", заяви Румен Радев.

"Българското правителство има намерение да си събере дължимото от "Газпром", а защо президентът защитава интересите на "Газпром", а не данъчните постъпления към българската хазна и граждани, е въпрос към президента", лаконичен беше Асен Василев. 

Вноската, която страната ни иска за пренос, е 20 лева на мегаватчас. Задълженията обаче за момента не се плащат от "Газпром" и се начисляват на сметката на "Булгартрансгаз", очаква се готвените на второ четене промени в Закона за енергетиката да променят това.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)