Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Абровски: Вътев, Денков и Василев излъгаха земеделците и животновъдите

Експертът по земеделско право прогнозира още протести, ако не се решат проблемите на зърнопроизводителите

23.11.2023 | 20:37 Редактор: Вяра Димова

Земеделци и животновъди излязоха на протест и заплашват да блокират страната с техника. Исканията им са за получаване на финансовите подпомагания, за да не фалират секторите. Настояват да им бъдат изплатени компенсациите заради войната в Украйна.

"Моята кантора е до вратата на Министерството на земеделието. Днес гледах от първи ред. Министър Вътев излъга тези хора, заедно с премиера Денков и с министъра на финансите Асен Василев, когато преди два месеца подписаха един меморандум по време на първата стачка. В него правителството поема ангажимент да измоли от ЕК падането на въпросните тавани", коментира адвокатът и експерт по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи исканията на протестиращите като невъзможни. 

"Юридическият термин е "въведоха ги в заблуждение". Министърът се обърна на 180 градуса, излезе и им каза: "Вие искате невъзможни неща". Да, невъзможни са, защото ти ги излъга. Изгърмя първата точка от меморандума по отношение на украинския слънчоглед. Сега гърми втората точка. Този министър е пътник. На него краката му се заклатиха преди два месеца", на мнение е Абровски.

Дали ще си подаде оставката или няма да го направи, той няма да направи много в следващите три месеца, категоричен е гостът.

"Щети в земеделието има и са много големи. Не са от вчера. Най-големият проблем в България е, че нямаме средна земеделска класа. Имаме или много малки, или много големи. Всеки министър от влизането ни в ЕС до днес е свикнал, че когато има някакъв проблем, ще хвърли едни пари. Пари стигат до всички, въпросът е, че никога няма да са доволни", анализира експертът по земеделско право пред Bulgaria ON AIR.

Той препоръча на министър Вътев да започне да решава проблемите на зърнопроизводителите, защото в противен случай ще има още протести.

"Ако искаше диалог, нямаше да ходи в Албена. Ако искаше да помогне, нямаше да се стигне до тази ситуация. Украинската помощ приключва на 31 декември. ЕК", заяви Абровски.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Баджанака (на Хана К
преди 5 месеца
Само тях да бяха излъгали?! Сигнализирай за неуместен коментар