Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Сглобката е в хватката на посолство, зависи от изборите в САЩ и Русия

Българите чакат нов нов спасител и политически проект на хоризонт, коментират проф. Антоанета Христова и Теодор Славев

27.11.2023 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева

(Не)коалицията е много здраво сглобена по повод проблемите, които имат лидерите в сглобката. Те имат лични проблеми, хванати са в сглобката от посолството поради личните си проблеми. Очакват развитите в Украйна на военните действия, след Нова година ще се види явно посоката на преговорите и посолството ще отхлаби хватката на сглобката. Това коментира политологът проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Като ключови за политическата посока у нас тя определи предстоящите евроизбори, изборите в Русия, в контекста на войната, както и изборите за нов президент на САЩ.

"Това са едни макросъбития, които ще предположат динамика в политиката у нас. В сглобката въпросът е "кой кого", тя е като в борбата - като паднат борците и не се пускат. Те вътрешно се противопоставят един друг, нещата са ясни за публиката", добави проф. Христова.

Според нея по-големият губещ след изборите е ГЕРБ, тъй като партията е отстъпила на местните избори ключови градове като София и Варна. 

"Въпреки всичко и двете партии страдат, не се чувстват комфортно, особено ПП-ДБ, тъй като иска да се наложи. Всичко се случва както беше казано в записа, нищо не пречи в реализирането на програмата, която беше зададена", убедена е политологът.

Според колегата ѝ Теодор Славев по-голям потенциал да разклати правителството има ротацията, отколкото местните избори. 

"Минимизират щетите от изборите. Въпросът с ротацията е интересен. ГЕРБ имат повече министри, отколкото формален е само вицепремиерът. Не визирам само Калин Стоянов. Той беше защитаван от ГЕРБ и ДПС. Възможно е ротацията да създаде голямо напрежение и да имаме избори 2 в 1 - за членове на ЕП и предсрочни парламентарни", прогнозира политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че страната ни започва да изостава на фона на други държави на Балканите. А политическият гняв, който избирателите трупат, определи като перфектното поле за растеж на нови проекти.

"Това чакат българите - новия герой, 4 години. На база на опита Румен Радев е недобър кадровик - Стефан Янев, "Продължаваме промяната" са вдъхновени от президента в конфликтна ситуация, той им даде път. Дано не залитат в крайности, нямаме нужда от това като общество - всякакви бъдещи желаещи да се явят на политическото поле, имаме нужда от системност в политиката, политическата система е разклатена", добави Теодор Славев. 

Проф. Антоанета Христова заяви, че готвената конституционна реформа ще бъде с малка легитимност и се творят закони, които ще бъдат дадени на Конституционния съд. 

"Това, което се случва, е абсолютна мъгла на манипулацията. Но не могат да се ориентират точно какво се случва. Това няма да се промени, затова са се хванали и няма да има скоро хвърляне на оставка, това е шансът на тази коалиция, те се пазят в мъглата", коментира проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.