Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борис Ячев: Калин Стоянов е "политически сирак", сглобката се страхува от протести зимата

Лидерът на "Консервативна България" не очаква парламентарната комисия за полицейското насилие да даде резултат

24.11.2023 | 20:17 Редактор: Вяра Димова

Трусове на политическия терен, обречена ли е сглобката?

"Полезността на тези парламентарни комисии клони към нула, тъй като в повечето случаи се създават, за да откликнат на някакъв обществен проблем. Обикновено приключват безславно", заяви лидерът на "Консервативна България" Борис Ячев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му от дебата през последните дни, разразил се след протестите срещу БФС, се оказва, че министър Калин Стоянов е "политически сирак".

"Той не принадлежи към нито една от големите политически формации. Оказва се, че и трите политически формации са имали опити за вмешателство върху него. Вчера мина между капките идея, която се прокрадва веднага след изслужването на министъра - да бъде ремонтиран Законът за събранията, митингите и манифестациите. С мотив, че е прекалено демократичен", коментира Ячев.

Голяма част от хората, които подкрепят "Продължаваме промяната - Демократична България", блокираха улици през 2020-2021 г., напомни лидерът на "Консервативна България" пред Bulgaria ON AIR.

"Възраждане" превозваха агитки от Варна, за да се бият с полицията. Сглобката се притеснява, че е възможно зимата и началото на пролетта протестите да бъдат използвани и в политическа ситуация", прогнозира Ячев. 

Гостът е на мнение, че Калин Стоянов е трябвало да наблюдава действията на полицията от първи ред.

"Да се търси само политическа отговорност от Калин Стоянов е прекалено и то е част от разчистването на политическите сметки в сглобката", каза той.

На местните избори проблемът не беше толкова в МВР и в действията по т.нар. организирани групи, а в тоталната неподготвеност на хората в СИК, на мнение е Ячев.

"Все повече се налага конспиративна теория, че тази рязка смяна на машинно с хартиено гласуване е била замислена доста по-рано", допълни той.

Според него чертата между управляващо мнозинство и опозиция през последните два месеца е много ясно прокарана.

"Процеси, свързани с демонстративно извиване на ръце и борба с лакти във време, когато подобна тактика на извиване може да се предложи, а именно приемането на бюджета. Видяхме как Асен Василев беше пресиран от двете политически сили в сглобката. Бюджетът на Василе е либерален", посочи Ячев.

Гледайте целия разговор във видеото.