Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Демерджиев: Калин Стоянов да подаде оставка, Денков е безсилен да упражни контрол

Бившият вътрешен министър подкрепи предложението за създаване на временна комисия, която да разследва насилието

23.11.2023 | 20:21 Редактор: Вяра Димова

Ако Калин Стоянов има чувство за достойнство и отговорност, трябва да си подаде оставката и да поеме политическа отговорност най-малко по две причини. Първо, той трябва да е наясно, че в парламентарна република, каквато е България, когато мандатоносителят ти поиска оставката, трябва да дадеш оставка. Второ - да не разбираш какво означава ти да си на кино, когато столицата на държавата гори и твоите сили не се справят, да не напуснеш салона, говори за безотговорност. Това заяви бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му един истински министър трябва да подготви силите си за предстоящото и това изисква координация между всички отговорни институции и възложени задачи.

"Случиха се драми. Той подведе хората. Много хора биха завели децата си, когато вътрешният министър ги убеждава, че е безопасно. На другата сутрин той каза, че нищо не се е случило. Когато му поискаха оставката, нещата се превърнаха в невиждан погром", смята Демерджиев.

Бившият служебен вътрешен министър напомни пред Bulgaria ON AIR, че при всяка подобна проява по време на неговия мандат е предупреждавал ръководителите на операциите да изискват от полицаите да не се поддават на провокации.

"Трябва да има истинска временна комисия, която да разследва този случай и да тръгне от върха на пирамидата - от министъра към служителите", на мнение е Демерджиев.

Той коментира и назначената охрана на министър Александър Йоловски: "Има основание да му бъде назначена охрата. Вече министър-председателят и мандатоносителят дължат обяснения защо е назначена тя. Ставаме свидетели на процес, за който никой не поема отговорност".

Калин Стоянов  заяви, че "всички кадрови решения са негови", подчерта гостът.

"Няма добра комуникация между сегашния главен секретар и сегашния министър", посочи още Демерджиев.

Според него виждаме безпомощността на премиера Денков да упражни контрол и да поиска политическа отговорност от министрите си и по този начин "държавата не може да се управлява".

Гледайте целия разговор във видеото.