Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Конфликтът с "Хамас" е продължение на дълго водена политика, никой не пое отговорност

Възможно е и да се отвлича вниманието от събитията в Украйна, каза ген. Груди Ангелов

13.10.2023 | 21:06 Редактор: Вяра Димова

Защо сега избухна войната с "Хамас"? 

"Това е продължение на една дълго водена политика на "Хамас", конфликт, който води началото си през годините. Защо сега? Може би се отвлича вниманието от събитията в Украйна, да се отклонят средства и да се насочат към Израел. Само можем да гадаем каква е реалната цел", коментира бившият началник на Военната академия "Георги Стойков Раковски" ген. Груди Ангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Всеки, който нанесе такъв удар по Израел, би се похвалил, изтъкна той.

"За мен е странно, че няма поемане на отговорност. Израел да унищожи "Хамас", означава да унищожи цялата Ивица Газа. От 2006 г. "Хамас" управлява Ивицата Газа. Тези тунели не се правят за една нощ. Това са големи изкопни дейности. По-важен е въпросът как се стигна дотук, кой подготви тези бойци", каза бившият началник на Военната академия "Георги Стойков Раковски" пред Bulgaria ON AIR.

Според него операцията не е готвена в Ивицата Газа, защото няма как да остане скрита, а е готвена в Сирия, Иран или Ирак.

"Някъде близо до подобни условия е. Много събития остават скрити до момента на избухването им, но без външна международна подкрепа това няма как да се случи. Много добре финансирано е. Кои са държавите, които притежават сателити? Русия. Тази операция може да е готвена година-две. Да не забравяме, че имаше опити през януари - нападение над джамия. Може би е била подготвителна част. И преди това е имало периодичност на тези атаки", напомни гостът. 

Ген. Ангелов прогнозира, че сухопътната операция ще бъде жестока и ще загинат много цивилни хора.

"Територията е малка. Това е най-гъсто населената територия в света. Биха могли да се отдалечат от пограничните райони. Не е невъзможно. Терористите използват жени, деца, старци като щит пред техните опоненти", заяви той.

Бившият началник на Военната академия посочи, че не вижда риск от нова бежанска вълна, която да ни засегне, но уточни, че може да бъде използвана от различни фракции за инфилтриране на млади хора през Турция.

"Това може да предизвика реакции и нови атентати", добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.