Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Росен Христов: Миньори и енергетици имат гарантирана работа още 15 години

В момента абсолютно всички ги лъжат и не им казват горчивите истини, заяви бившият министър на енергетиката

12.10.2023 | 20:15 Редактор: Тодор Петров

"Ако ПВУ може да бъде предоговорен, значи териториалните планове също могат да бъдат предоговорени. Очаквам ЕК да върне тези планове. Прочетох ги, това не са планове, а нещо като литературно есе, където е описана ситуацията. Вътре няма конкретен проект. 250 страници, търсих нещо конкретно, но няма", заяви бившият министър на енергетиката Росен Христов в "Денят ON AIR" по повод настояването на миньорите и енергетиците териториалните планове да бъдат изтеглени. 

"Има една таблица с имена на компании, които са заявили интерес да инвестират в различни направления в региона. Какво прави такава таблица в такъв план? Води до съмнения. Тази таблица запали искрата на всички тези протести, правителството мина в обяснителен режим. Трик ли е тази таблица или е грешка и липса на комуникация?", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Христов най-защитавани трябва да бъдат именно миньорите, а в момента ги лъжат абсолютно всички. Не им се казват горчивите истини, а определени партии ги подстрекават, сипват сол в раната и се възползват за предизборните си кампании, смята той.

Бившият енергиен министър смята, че електроцентралите трябва да работят в определени моменти, а през другото време трябва да се поддържат работещи, за да имаме сигурност, докато намерим заместващи мощности. 

"15-годишен период, в който може да се поддържа работата на въглищните централи на определен минимум. Ако някой остане без работа и няма адекватна алтернатива, ще бъде компенсиран съгласно законите и договорките с профсъюзите. В близко бъдеще хората няма да останат без работа, защото тези кратери трябва да се превърнат в друга форма на земя. В момента не рекултивираме нищо. Същите хора имат гарантирана работа в следващите 15 години под една или друга форма. Мислим от 2038 г. нататък.", обясни Христов.

"Договорих посещения на райони в Чехия и Германия, които десетилетия преминават през този процес. Имат успешен опит и може да се види кое е преработило. Миньорите могат да говорят със свои колеги как изглежда самият регион. Не трябва да измисляме топлата вода, само трябва да черпим. Исках моментално да се изкопира нещо работещо", обясни бившият министър на енергетиката.

Христов алармира, че ако не осъществим зеления преход, ние ще загубим много повече от 2 млрд. Ще загубим и милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост. Всички проекти, които не могат да бъдат приключени до 2026 г., максимум 2027 г., не могат да бъдат финансирани, стана ясно от думите му.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа