Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Куюмджиев: Териториалните планове ликвидират без време въгледобива, не разбирам бързането

България е на трето място по зависимост от въглищна енергия, с близо 42% от енергията, посочи енергийният експерт

07.10.2023 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева

Териториалните планове са направени така, че да ликвидират на практика въгледобива и производството на електроенергия от въглищни централи много предсрочно. Очевидно и ясно е, че цяла Европа няма да има въглищни централи към 2040 година, примерно, но това ще се случи, ама няма защо да се прави утре. В термините на енергетиката утре е 26-а година. Това коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Брюксел 1".

"Непонятно защо тези хора се напъват да бъдат по-католици от папата, защото според протокол от Киото държавите членки трябваше да намалят емисиите си въглероден диоксид минимум на 50% спрямо нивото от 1990 г. Ние сме ги намалили с 53% спрямо нивото 90 г. Не защото са много екологични, ами защото си ликвидирахме цялата индустрия", заяви експертът.

Куюмджиев посочи, че политиците ни не са представили тези детайли пред Брюксел и затова има такъв натиск.

"И затова са записали, неизвестно защо, 26 година, че се намалява с още 40% прямо от 19-а, а ние 19-а сме на 47% от 90-та. Т.е. ние трябва да изпълним ангажиментите на Западна Европа, защото западноевропейците не могат да си намалят изхвърления въглероден диоксид. Това е, а другата причина, защо не трябва да бъдат затворени, защото в тях има още много технически живот", добави Явор Куюмджиев.

Данните показват, че България е на трето място по зависимост от въглищна енергия, с близо 42% от енергията. Изчисленията му показват, че изтеглянето на териториалните планове ще загубим 3,5 милиарда лева.

"3,5 милиарда лева на фона на 16 милиарда печалба от енергетиката на България за миналата година. Ако енергетиката продължи да работи, ще донесе много повече от тези 3,5 милиарда за следващите 15 години. Само, че тук очевидно е фокусът върху тези 3,5 милиарда, че те ще разпределят по някакви схеми, правила, докато тези огромни пари, които се генерират в енергетиката, не можеш да ги пипаш", посочи енергийният експерт.

И цитира още данни: 42% от необходимата електроенергия на България се произвежда от въглищните централи. Близо 80% от липсата на електроенергия в региона се покрива от българските централи.

"В момента, в който ние изключим тези 40%, ако не сме заместили междувременно с нещо друго, не само България ще има недостиг на тока, а в целия регион. И аргументът, видите ли, че си купуваме евтин ток от Гърция, от слънчевите централи, не върви, защото ако евтин... през нощта, приемно в 1 часа, няма евтин ток от слънце, защото няма никакъв ток от слънце", даде пример гостът пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт посочи като възможен вариант пред страната строителство на атомна централа.

"Две атомни централи - "Белене", първи и втори блок, и седми и осми блок на "Козлодуй". Тези два строежа могат да погълнат по много естествен начин хората, които постепенно ще излизат от въглищните централи. До 38-ма година има още 15 години. За тези 15 години може да си направим едната атомна централа и да сме почнали другата. ", предлага експертът.

Прогнозата му е, когато домакинствата излязат на свободния пазар, цената да скочи двойно.

"Имаше много интересен доклад на Световната банка, който излезе миналата седмица. В него пише, че цените на свободния пазар заради енергийния преход до 2040 година ще бъдат между 140 и 160 евро за MWh, тоест, 280-320 лева. Сравнете го с 146 лева за MWh, колкото плащаме ние в момента. Къде са 146, къде са 320. Два пъти и половина повече", даде пример Куюмджиев.

Той прогнозира и поскъпване не горивата, когато спре дерогацията за руски петрол. 

"България може да купува руски петрол на максимум 60 долара, колкото е границата поставена от Европейската комисия. В момента цената на петрола на пазарите спадна. Беше стигнал 95 долара, за барел преди една седмица. Днес гледах, че е 84 долара. Но, когато изтече дерогацията към края на това изключение, ако цената е пак около 95 долара, пак ще ни грози увеличение на цената на петрола, на бензина и на дизела", завърши енергийният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.