България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Териториалните планове се дискутирали от години, ще изчезне ли енергетиката ни?

Коментар на Александър Загоров, Виктор Минчев и Николай Войнов за недоволството на миньорите и енергетиците

03.10.2023 | 09:03 Редактор: Искра Ангелова

Протестът на енергетиците и миньорите става. Днес ще бъде направен пореден опит за среща на протестиращите с премиера, министри и депутатите, така както и поискаха миньорите.

"Ситуацията е твърде сложна, за да говорим за пълен консенсус, но ако формулираме по друг начин нещата - накрая ще има ситуация, в която всички сме еднакво недоволни. Ние нямахме нужди от срещи, които няма да дадат резултат. А тази среща се очаква да бъде резултатна, така че няма да е правилно, ако не участваме", каза конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров в студиото на "България сутрин".

Според члена на УС на "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев конфликтът не е между миньорите и Брюксел.

"Нормално е хората да се притесняват и да питат: "Какво става". Това е, защото знаем и сме видели, че в съвременната икономическа ситуация електроцентралите не са конкурентноспособни. Факт е, че общественият диалог за това какво да правим с нашата енергетика беше бавен дълги години, защото всеки политик бягаше от политическата отговорност и изобщо да проведе този разговор. Трябва да се стараем да запазим доходите и социалните придобивки там", допълни Минчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокат Николай Войнов е на мнение, че енергийният преход не трябва да е свързан със затваряне на мощности: "Той трябва да е свързан със запазване и преструктуриране на мощности. И след това с финансовата подкрепа, която ще получим, преминаване от въглищни централи към нещо, което е с висока добавена стойност и което ще замести доходите, които са получавани от въглищните райони."

"Брюксел първоначално идентифицира 12 000 пряко засегнати работници и 40 000 косвено засегнати. Това в най-широк аспект са около 100 000 души, които така или иначе ще бъдат засегнати. Въпросът е тези хора да почувстват яснота за бъдещето си. Планът за справедлив преход е насочен главно към малкия и средния бизнес, но това не изключва големия бизнес", категоричен е адвокатът.

Загоров припомни, че се разпространиха няколко варианта а териториалните планове.

"Ние се опитахме да стигнем до някакво подобрение, въпросът е, че ние не знаехме въобще какво е изпратено. Твърде много от нещата, които си мислим, че не се случват, се случват. Нашето напрежение е основно около това, че търговията с емисии убива тези производства. Това е разруха и не сме съгласни", отсече той.

Но Виктор Минчев не се съгласи: "Териториалните планове се дискутират от години. Синдикатите бяха дълго канени от всякакви местни и старозагорски организации за обществени дискусии. Предишният министър на енергетиката - Росен Христов, правеше всичко възможно, за да блокира всякакви дискусии, които бяха свързани с енергийните проекти и териториалните планове. Тази забава в момента я плащаме. Защо продължаваме да изискваме "ТЕЦ Марица изток 2" да седи като базова централа? Икономически нерентабилно е."

Според Николай Войнов до няколко години търговията с емисии ще влезе в домовете ни: "Навременната комуникация е изключително важна. Подготовката за териториалните планове започна през 2019 година."

"При нас компаниите не са казали нито за своето трансформиране, нито какво биха искали. В последно време се чуха твърде много информации, но те все още не са достатъчно ясно, а камо ли да са решени нещата за трансформация", подчерта конфедералният секретар на КТ "Подкрепа".

Минчев е категоричен, че енергетиката ни няма да изчезне.

"Топлоелектроцентралите също няма да изчезнат, но тяхната роля няма да бъде толкова важна. Такава е икономическата логика в момента. Ако ние си нормализираме и либерализираме пазара - нормалните пазарни механизми да балансират тези изкуствени небаланси. Топлоцентралите не са конкурентоспособни", коментира членът на УС на "Свободен енергиен пазар".

Загоров заяви, че не са съгласни на компромиси.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Уууу
преди 6 месеца
Поканили двама "правоверни" и един синдикалист да спорят. Нерентабилен бил ТЕЦ-ът.....Или един съюз, в който членуваме, изкуши с 1,7 милиарда управляващите, че ако закрием енергетиката си, паричките ще отидат в правилните ръчички? Сигнализирай за неуместен коментар