Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нона Караджова: Въглищните централи ще затворят до 5-6 години

"Мариците" не могат да издържат да работят до 2038 г.", категорична е тя

11.10.2023 | 20:28 Редактор: Толя Стоянова

"Бяха пропуснати възможностите за ясна комуникация с работещите в централите. Хората, които работят там, основно миньорите, се подвеждат. Имаме предизборна кампания, икономически интереси, алчност, има и хора, които вътрешно подбуждат работниците с лъжлива информация", заяви бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова в студиото на "Денят ON AIR"

"Мариците" не могат да издържат да работят до 2038 г.", категорична е тя. По думите ѝ, след като централите не са работили на пълен капацитет, няма кой да купи произведения ток. Според нея ще става все по-невъзможно, чисто икономически, да продължат да работят.

"Съчувствам на миньорите. Те имат толкова разнопосочна информация. Не знаят на кого да вярват. Категорично мога да кажа, че централите няма да издържат повече от 4,5,6 години", заяви Караджова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че миньорите се пенсионират най-рано, защото се разболяват най-рано и подчерта, че има истински шансове да работят при много по-добри условия на труд.

"Това са квалифицирани работници. Регионът може да стане един от най-модерните в страната", смята бившият министър на околната среда и водите.

Според Нона Караджова търсенето на енергия няма да намалява. "Има огромни програми за енергоспестяване. Домашните уредите ползват по-малко енергия. ВиК системите също трябва да ползват по-малко, но съоръженията и помпите, не са енергоефективни", коментира гостът.

"Хората се подвеждат. Настоящият План за възстановяване и устойчивост с цифрата 2038 г. живот на централите беше одобрен и внесен от правителството от Кирил Петков. В момента говорят, че е безобразие да се затварят централи, а те са били част от това", настоя Караджова. 

"Искам да кажа на работниците, че за тях е по-добре да се мобилизират и да си сътрудничат с централната власт, така че те и децата им да са здрави и да живеят в по-здравословна среда", отбеляза бившият министър на околната среда и водите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа