Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: ЕК няма да смекчи позицията си за въглищата, миньорите бяха подвеждани

Само фотоволтаичните и вятърни централи не могат да заместят въглищните централи, коментира проф. Валентин Колев

05.10.2023 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Въпреки споразумението, ратифицирано от Народното събрание, протестите на енергетиците не спират. 

"Относно механизма за капацитет - тази възможност за финансово подпомагане на въглищните централи за България е изчерпана. Това трябваше да бъде направено до 2019 г. и не беше. Този механизъм за капацитет щеше да даде глътка въздух, но не е толкова съществен. За механизма за капацитет се заплаща 10-12 лв. на мегаватчас, което не е сериозна сума за подпомагане, себестойността е 340 лв. Под тази цена не би трябвало да се продава електрическа енергия, тъй като тя е неконкурентоспособна", коментира деканът на електротехническия факултет на ТУ-София проф. Валентин Колев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той не даде конкретна прогноза дали въглищните централи ще могат да работят до 2038 г. 

"Те ще работят, докато има необходимост от тях. От гледна точка на техническата необходимост, те са силно необходими, докато не бъдат изградени заместващи мощности. Ако не стане това, ще имаме сериозни електротехнически проблеми", прогнозира експертът.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че страната ни е пазарно обединена с Румъния и Гърция, а като пазар сме толкова малки, че трудно бихме могли да влияем на цените на електроенергията.

"Фотоволтаичните и вятърни централи не могат да заместят въглищните централи. Разработват се достатъчно силно акумулиращи батерии, които могат да предоставят такива услуги, но все още в България не са внедрени", заяви проф. Колев. 

Той беше категоричен, че през годините миньорите са били подвеждани като непрекъснато са им обещавани неща, които не могат да бъдат изпълнени. А териториалните планове са били капката, която е преляла чашата. 

"Имайки предвид твърдостта на ЕК по отношение на въглищните централи, ми се струва трудно да има промяна за България. Трябва да се вземат съответните мерки за запазване на адекватността на електроенергийната система, да има съответствие на производството с потреблението. Да се запазят надеждността и сигурността на електроснабдяването", призова гостът.

По отношение на обещанието на правителство за 36 заплати, той коментира, че няма друг сектор, в който да се дават такива пари или да се дават гаранции, че някой ще има работа на дадено място в следващите 20 г.

Проф. Валентин Колев изрази подкрепа за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна.

"1,2 млрд. не са достатъчни за оборудването на два блока, но не е толкова лоша сделка. Единствено от техническа гледна точка има някакви проблеми в парогенераторите на VI блок на АЕЦ "Козлодуй", а резервните части, които са в "Белене", са 1:1 и биха могли да бъдат използвани", уточни експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.