Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: "ТЕЦ Марица изток 2" е на 10-о място в Европа по замърсяване, заплатите са изкуствено завишени

"Трябва да се върнем на старото предложение - да влезем в Шенген на два етапа", каза бившият зам.-външен министър

04.10.2023 | 20:56 Редактор: Искра Ангелова

Да се сърдиш, че ще затворят централите, е все едно да се сърдиш, че остаряваш - толкова е елементарно, защото искаш или не - това ще се случи. Произведеният ток от въглищните централи е по-скъп от този от вятър или слънце заради придобиването, транспорта и още други. Така ние, потребителите, плащаме за това, че токът е по-скъп. А за да не плащаме по-скъп ток, трябва държавата през бюджета трябва да субсидира производителите на въглищните централи. Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му "ТЕЦ Марица изток 2" от 2020 година е получил 597 млн. лв. от БЕХ, който се равнява на "скрита държавна помощ".

"Ако това нещо излезе наяве в Брюксел, ние ще бъдем санкционирани, тъй като ние нямаме право на държавна помощ. Така че този ток излиза скъп. "ТЕЦ Марица изток 2" е на 10-о място в Европа като замърсяващо предприятие, а територията около нея, според "Грийнпийс", е на 19-о място в света по замърсяване със серен диоксид 2 пъти над нормата и живак 4 пъти над нормата", допълни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че мястото на въглищните централи е надолу.

"Пътят на ВЕИ ще бъде нагоре. Заявените мощности, които искат да бъдат включени в следващите 10 години на ВЕИ производството, се равнява на 3 пъти, което може да произведе един от нашите АЕЦ. Тук говорим за едно потребление, което ще намалява, защото е скъпо, излизат много по-евтини производства на електроенергия. Проблемът е при тези хора, които са си отдали живота на това, на тях не им се дава ясно обяснение", коментира бившият зам.-външен министър.

Според него през годините на бранша не е дадена конкурентна възможност през годините.

"Не се даде възможност на хората да се преквалифицират, те са вкопчили в едни изкуствено завишени заплати. Тези заплати ги плащаме ние, защото те минават през субсидиране. Предприятието е на загуба. Няма как то да излезе на печалба. Но хората очакват резултати и споразумение, което да се спазва", категоричен е Милен Керемедчиев.

Той смята, че може и да не наложи да си внасяме ток, а да се справим сами.

Керемедчиев призна, че влизането от всички пунктове в Шенген не звучи реалистично да се случи до края на годината: "Не само че Шенгенското пространство в момента не работи и скептицизмът към неговата работа е много висок, но в момента има граници между Италия и Австрия, между Унгария и Австрия. Ние в момента виждаме едно огромно увеличение на мигрантските потоци. Трябва да се върнем на старото предложение - да влезем на два етапа. Първият етап да е с летища и пристанища, а за другата година да оставим сухопътните ни граници. Имаше и други държави, които влязоха на два етапа."

Бившият зам.-министър добави, че трябва да поискаме помощ за мигрантите.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
0 rate up comment rate down comment 0
Ей, закрихте я таз д
преди 6 месеца
Даже и селекционера на националния отбор по футбол ви го каза - "Ако това продължи като тенденция, вас скоро няма да ви има . Не всичко е пари. Кави българи сте? Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
ХТР
преди 6 месеца
Поредния пенкилер! Краен авторитет, по всяка тема! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
KKK
преди 6 месеца
Господине, може и Вие да сте 2 метра висок и да отговаряте на критериите за гвардеец,ама да не Ви вземат защото ръцете Ви треперят.Има един виц за "де юре" и "де факто".Припомнете си го и ще разберете защо не ни пускат в Шенген.Както се казва:Москва на сълзи не вярва.Останалите Ви разсъждения не мисля и да коментирам.Светът щеше да е още в Средновековието,ако на всяко изобретение се казва твърдо Не.Това за "да финансираме убийства на невинни хора" обаче е култово. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
К.
преди 6 месеца
Кермедчиев- дежурен политкоректен анализатор. Обикаля всички телевизии и словоблудства. От военно дело" разбира", от енергетика...Украйна и САЩ я зарязаха, но той продължава да манипулира колко хубаво е да се обезоръжаваме и да финансираме убийства на невинни хора. Сега обяснява как въглищата замърсявали и можело да караме на вятър и слънце-пълно безумие. Шенген - на 10 етапа. ЕС каквото каже.А защо като отговаряме на изискванията, не ни приемат? Нормално ли е да сме второ качество за ЕС? Сигнализирай за неуместен коментар