Денков критикува депутати за "просташки изказвания", отвърнаха му с "оставка"

Според премиера част от народните представители искат България да напусне ЕС

04.10.2023 | 16:40 Редактор: Елеонора Танева
Денков критикува депутати за

Премиерът Николай Денков участва в дебата в НС за проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври, внесено от съпредседателя на ПП Кирил Петков, Атанас Атанас от ДПС и Делян Пеевски от ДПС.  Акад. Денков се обърна към депутатите с "уважаеми и неуважаеми народни представители". Думите му бяха посрещнати със скандирания "Оставка!" от страна на опозицията.

Премиерът определи като политизиран дебата в парламента за споразумението между държавата и протестиращите енергетици, подписано снощи.

"Този разговор беше изпълнен с много неистини и откровени лъжи. Той беше допълнен и с определени простащини. Срам е в това Народно събрание да се води разговор по такава важна тема и в тази тема вие да вкарвате просташки подмятания и лъжи, заяви министър-председателят на депутати от опозицията.

"Искането да има споразумение беше точно от протестиращите. Искането това споразумение да влезе в парламента беше на протестиращите и всеки, който оспорва искането на обсъждането на това споразумение, възразява на искането на протестиращите", каза още премиерът.

Акад. Денков отново поясни, че очакваните от ЕС между 3 млрд. и 4 млрд. лв. за въглищните региони няма да бъдат разпределяни между приятелски фирми, а инвестирани в икономическо развитие и нови работни места".

Според Денков част от депутатите искат България да напусне ЕС и заради това твърдят, чене бива да спазваме европейските директиви.

"Все не знаят как да го направят, защото голяма част от българското общество е проевропейски настроено", допълни министър-председателят. Според него има и такива, които не се интересуват от доброто за хората, а от частно-партийни си интереси.

Министър-председателят категорично отрече каквото и да е намерение да иска оставката на енергийния министър Румен Радев.

"Това е човекът, който трябва да свърши огромната част от работата, която предстои през следващите месеци“, посочи акад. Денков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 6 месеца
следвате европейските директиви да закриете енергетиката срещу няколко милиарда за ваши фирми, разбрахме всички. Чудя се, защо ЕС няма нищо против еврофондовете да се усвояват косвено (чрез фирми) от управляващите? Сигнализирай за неуместен коментар