"Смъртна присъда". "Залагам си партията на аматьори": Едно е споразумението, но с няколко прочита

Страстите в НС се нажежиха

04.10.2023 | 18:33 Редактор: Елеонора Танева

Договореното споразумение между енергетиците и правителството беше прието от Народното събрание. Така съдбата на централите ще бъде предоговорена в Брюксел. 

Първата "зелена" светлина за споразумението беше дадена още сутринта от депутатите в енергийна комисия. А ресорният министър призна - точките са трудни, но не и неизпълними. 

"Да не се преструваме, че няма стол в стаята. Истината е, че са големи натрупвания, трудно е, но се стремим да не се застрашат работните места", коментира министър Румен Радев.

С това изказване енергийния министър директно се превърна в политическа мишена.

"Той е участвал в дебатите, ако е имал нещо да каже, да го каже. Ако се е подписал под нещо неизпълнимо, да си дава оставката и да си заминава. Нека да дойде веднага и да обясни какво е имал предвид", призова депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Като няма слон или да си подаде оставката, или да дойде да ни обясни. Повече няма да си залагам партията на аматьори, които не знаят какво говорят - единият обижда миньорите, другият казва, че плана няма да сработи и ние сега ще гласуваме за кой?", попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От опозицията определиха споразумението като застрашаващо националната ни сигурност. 

"За нас това представлява смъртната присъда на българската енергетика", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"В това споразумение има само пожелания и хубавия лаф "тати ще ми купи колело, ама друг път", каза депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

Искра Михайлова от "Възраждане" предупреди да не си играят с търпението на хората".

"Тази глупост и подигравка, която вчера сътворихте по възможно най-спешния начин, докато Пеевски ви подвикваше като дете със специални потребности, ако мислете, че това ще мине пред българския народ, бъдете сигурни, че това няма да стане", добави Михайлова.

А малко преди споразумението да бъде прието, изказване на премиера Николай Денков предизвика остра реакция. 

"Уважаеми и неуважаеми дами и господа", обърна се към депутатите министър-председателя, последваха викове "оставка".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR