Енергетици остават на "Тракия". Протестиращ: Ако бях Денков, бих си подал оставката

Пристигна и ръководството на "Мини Марица-изток"

04.10.2023 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Блокадата на енергетици на АМ "Тракия", Прохода на Републиката и Подбалканския път продължава. Това решиха протестиращите, днес, след като приключиха дебатите в Народното събрание. Работещите в Бобов дол единствено склониха и пуснаха движението по магистрала "Струма".

Протестиращите не приеха подписаната вчера в НС декларация.

"Дойдохме и колегите казаха, че са против. И най-важното условие е изтегляне на тези териториални планове от Брюксел. Съответно преговори със залягане на нашите искания", каза Стойчо Стойчев.

"Това листче хартия можеше да бъде спряно отново и можеше отдолу да бъде записано - връщане на териториалните планове, вкарване на 7 точки, да бъдат вкарани и да бъде върнато обратно в Брюксел. Това е единственото, което можеше да гарантира някаква сигурност за нас в годините напред", коментира Бисер Бинев от КТ "Подкрепа".

Протестиращите изслушаха дебатите в парламента. Събраха се заедно и решиха.

"Да вземем нашето решение. Продължаваме? Продължаваме, оставка. Това, което се случи, е поредното решение на Народното събрание, което няма да бъде изпълнено", допълни Бинев.

"Не се разбрахме, не подписахме. И това, което стана в София, е пълен цирк. Лично моя гледна точка. Аз ако бях на господин Денков, бих си подал оставката", подчерта Янчо Петров.

При протестиращите пристигна и ръководството на "Мини Марица-изток".

"Беше заявено недвусмислено, че започват преговори. Надяваме се в тези преговори всички неща на експертно ниво да бъдат уточнени, да бъдат съгласувани с нас и да бъде чуто мнението на минните инженери по отношение на развитието и възможностите", заяви изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Илза Чинкова.

Чинкова потвърди, че няма да бъдат възпрепятствани работниците да вземат отпуск за участие в протеста.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС