Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Владимир Чуков за ролята на Русия в атаката срещу Израел. Рискове има и за България

Вероятно е Нетаняху да е бил предупреден какво ще стане, но да не е повярвал, коментира арабистът

10.10.2023 | 20:23 Редактор: Елеонора Танева

Войната в Израел надминава по жестокост тази в Украйна.

"Чуваха се коментари, че една година е била подготвяна тази операция. Реално фитилът не е загасвал от 2005 г., когато Израел се изтегли от Ивицата Газа, това е шестата война", заяви арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му  важно как ще реагират регионалните лидери. Той подчерта, че в първите дни е имало умерени реакции. 

"Направи впечатление, че ОАЕ директно застанаха на страната на Израел. Много умерени бяха декларациите на Египет, но от днес се колебае. 200 000 от Газа искат да напуснат и ще отидат в Египет. Много уплашен е йорданският крал. Големият арбитър ще бъде престолонаследникът на Саудитска арабия - Мохамед бин Салман", прогнозира проф. Чуков.

Той припомни, че днес Саудитска Арабия е поискала съвещание на Организацията за ислямско сътрудничество, каквото искане отправи вчера Иран.

"Битката е следната - дали ще остане саудитско-израелската ос или тази ос няма да се състои, защото ще е срещу Иран, защото това ще е заплаха за националната сигурност на Иран", добави гостът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков не изключи Бенямин Нетаняху да е бил предупреден какво ще се случи, но да не е повярвал. 

"Много ще зависи от това дали Саудитска Арабия ще си каже - "ние продължаваме".  Хората си искат справедливостта, това са убити, отвлечени, това са откровени терористи. От другата страна има кукичка, заложена от Иран, и съответно много тежкият избор на Държавата Израел накъде ще наклонят везните. Тази военна операция може да разбие всичко позитивно, постигнато до този момент - и политически, и икономически", каза още международният анализатор.

Той добави, че Иран има икономически интерес от този конфликт - ако се провали икономическият коридор, печели алтернативният - Индия - Иран - Каспийско море - Централноазиатските републики и Русия. Арабистът е убеден, че Русия има пръст в атаките срещу Израел.

"Палестинците са използвали технически средства, които не могат да бъдат произведени от тях, нито от иранците. Счита се, че тук е дългата ръка на Русия, това е техническата логистика", мотивира се проф. Чуков.

Гостът също така изрази мнение, че не очаква иранското командване да даде заповед за включване във войната. И подчерта ролята на САЩ: "Русия и Китай тук също не играят. Израел е повече от 51-ия щат на САЩ, Израел влияе върху американската вътрешна политика".

Във финала на разговора проф. Чуков уточни, че рискове има и за България, тъй като регионът е много близък, у нас има огромни еврейски общности.

"Слава Богу в България не сме допускали такива ексцесии, за разлика от Лондон, където палестинци искат да превземат посолството на Израел. Нашите служби добре си вършат работата, техният поглед е много вперен в тези общности", завърши събеседникът.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.