"Прибраха чужденци, нас - не": Над 130 българи са блокирани в Израел заради двойно гражданство

"Децата ми спят с дрехите, защото ги е страх", каза Велина

10.10.2023 | 18:50 Редактор: Вяра Димова

Българка и семейството ѝ все още не могат да се приберат от Израел. Причината е, че жената и съпругът ѝ са с двойно гражданство. А от Министерството на външните работи обявиха, че евакуират хора само с българско гражданство.

"Децата ми от няколко дни спят с дрехите, защото ги е страх", каза българката в Израел Велина Астикова.

Тя е с двойно гражданство, а децата ѝ са израелски поданици. След избухването на войната всеки ден е борба и мисъл да си дойдат вкъщи.

"Ние живеем в сграда, в която нямаме защитна стая и никога не знаеш кога точно ще стане нещо", сподели тя. 

Велина, заедно с над 130 българи, се оказват блокирани в Израел. Българското правителство не може да ги прибере, защото са с двойно гражданство и подлежат на мобилизация от страна на израелски власти

"Тези, които сме с двойно гражданство, какви се водим, не сме българи? Надявахме де на съдействие от нашето посолство, но се оказва, че никой не ни съдейства. Когато се обяви този втори полет, са качени доста чуждестранни туристи", обясни българката.

Заради войната в Израел десетки полети в последните дни са отменени, а надеждата за сънародниците ни остава във външното ни министерство. Оттам посочват, че в момента водят разговори с две групи граждани: "Български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, и втора група - това са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето, от които с двойно гражданство. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел".

Велина е закупила поредните билети със собствени пари за прибиране в България с надеждата полетът да не бъде отменен, а тя и семейството ѝ да избягат от военните ракети и да се върнат обратно у дома. 

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.