България може да бъде медиатор за мир между Израел и Палестина

Премиерът успокои, че не се очаква цената на тока за битовите потребители да поскъпне

10.10.2023 | 13:58 Редактор: Росица Николаева

България е възможно да се превърне в медиатор в търсене на мир между Израел и Палестина. Това заяви премиерът Николай Денков в рубриката "Властта говори открито". Той отговори на актуални въпроси.

"Ако България може да съдейства за изграждане на мир в Близкия Изток - ще го направи", подчерта премиерът.

"Няма никакво съмнение, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Нямам съмнение, че има много координирана акция за дестабилизиране на света. Това е начинът от фокуса на света да излезе нападението на Русия над Украйна. Възможно е конфликтът в Ивицата Газа да рефлектира и върху България в икономически план", смята Денков.

"Ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, това ще даде отражение и това, трябва да го имаме предвид като възможно за идващата зима", изтъкна премиерът.

Той коментира и вътрешнополитически проблеми. "Нямам притеснения, призовавам и БСП и ИТН да се замислят много сериозно какво искат - дали искат нови избори, едно правителство, което да бъде доминирано от ГЕРБ и ДПС? Защото ние искаме да си изпълним това, което сме заложили", подчерта министър-председателят.

На обвиненията, че ДПС са задкулисния двигател на правителството, Денков отговори: "Китайската поговорка гласи - няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки".

По повод протестите на енергетиците премиерът разграничи организаторите на протестите от самите енергетици и миньори. "Причината за участието на част от ръководителите е в листите за местни избори". Той  беше категоричен, че повече отстъпки няма да има и призова отново за диалог, но след изборите.

"Това е, което искам да чуят миньорите и енергетиците - промените ще се случат - териториалните планове, ПВУ срещу които възразяват, всъщност помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени. Това е все едно да държите един телефон, който е още с шайба, а от другата страна да са ви мобилните телефони и да кажете: "Не използвайте мобилните, защото имаме още старите". Ясно е, че ще има преход, този преход трябва да стане бавно и с грижа за хората - това е, което трябва да стане", каза още той.

Премиерът отбеляза, че не очаква цената на тока за битовите потребители да поскъпне след преминаването на свободния пазар. Той поясни: "Има механизми, те са предвидени, които няма да позволят поскъпване на тока. Първо цента е фиксирана до 2024, след което има механизма, които няма да позволят поскъпване с повече от 1,2%. Има механизми, които позволяват да се компенсират потребителите".

Премиерът беше категоричен, че Ковид пандемия и локдауни не се задават.

Относно решението България да купи американски БТР-и и да дари съветските на Украйна, премиерът заяви, че "Страйкър"-ите са машини от ново поколение и след проведеното запитване от военните, българската фирма, която се занимава с производство на подобна техника, не е дала положителен отговор, че може да се справи с подобна поръчка.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Разбрах
преди 6 месеца
На обвиненията, че ДПС са задкулисния двигател на правителството, Денков отговори: "Китайската поговорка гласи - няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки". Т.е. няма значение, че ДПС управлява, а не ППДБ, важното е спуснатите от началниците задачи да се изпълняват". Сигнализирай за неуместен коментар