България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

20% ръст в цената на петрола при определени действия на Иран

"Ясно е, че Иран подкрепя "Хизбула", зад тях винаги стои дългата ръка на Русия", каза Димитър Георгиев

10.10.2023 | 07:48 Редактор: Искра Ангелова

Петролът поскъпва с 4%, след като драматичните военни сблъсъци между израелските сили и тези на "Хамас" задълбочиха политическата несигурност и нестабилност в Близкия изток. Регионът е източник на близо една трета от суровия петрол в света.

"До този момент - след два пълни дни на войната - ръстът на петрола е между 3 и 4% и след първоначалния ръст в понеделник, търговията е изключително спокойна, без големи колебания. Петролът твърдо се търгува между 85 и 87 долара за барел. Причината за голямото спокойствие на пазарите на фона безпрецедентния геополитически конфликт и на фона на кадрите, които никой не е вярвал, че може да видим в тези времена, е фактът, че и двете страни - и Израел, и Палестина, произвеждат малко количество петрол. Те не са и голям консуматор", каза ръководителят на "Финансови пазари" Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му ръстът на цената на петрола се дължи на притеснението, че и други страни могат да бъдат въвлечени.

"Иран е основният заподозрян, но до този момент ръстът не е голям. Както аз, така и пазарите очакваме конфликтът да остане локален, без да бъдат въвлечени други страни. Като производител на петрол Иран не е значим играч в момента на пазарите, защото през 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп скъса ядрената сделка с Иран и наложи тежки санкции върху износа на петрол. Тези санкции важат и до момента", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че до известна степен тези санкции тази година бяха разхлабени.

"Иран е изнесъл едва 1,4 милиона барела петрол, което е по-малко от 2% от световното производство на петрол. Така че той е минимален участник на пазара на петрол, но той държи тази ивица, през която минава 1/3 от световната търговия. Ако те затворят тази ивица - това ще доведе до поне 20% ръст на цената на петрола. Ръстът на цената на петрола при войната в Украйна беше по-голям, защото Русия е един от най-големите производители и износители на петрол и на газ", поясни гостът.

Според него има напълно реалистичен сценарий, макар и малко вероятен, САЩ да бъдат въвлечени в конфликт срещу Иран.

"Ясно е, че Иран подкрепя "Хизбула", зад тях винаги стои дългата ръка на Русия, а от другата страна са САЩ, Израел и Саудитска Арабия. По-лошият сценарий е за един по-голям регионален, дори междуконтинентален конфликт, но вероятността за него е малка", коментира Димитър Георгиев.

Той обърна внимание, че в момента има излишък на производство на петрол в света и успокои, че няма недостиг на такъв.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.