Премиерът Денков: Нямаме план "Б", ако през декември не бъдем приети в Шенген

"Очакваме да получим положителен отговор", заяви той

09.10.2023 | 18:45 Редактор: Толя Стоянова

Страната ни може да влезе в Шенген до края на годината. Такава надежда изразиха премиерите на България, Румъния и Гърция. Домакин на разговорите беше българската делегация. Според зам.-председателя на Европейската комисия присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще увеличи колективната свързаност.

От резиденцията в Евксиноград премиерът Денков даде заявка. "Насочени сме през декември България да получи положителен отговор. Докато не изчерпаме всички възможности, няма план "Б", заяви той.

По време на срещата румънският премиер също поиска двете държави да влязат в Шенген. "Надявам се да намерим правилния подход България и Румъния да не бъдат държани в ъгъла необосновано. Право на България и Румъния е да бъдат присъединени", каза Йон-Марчел Чолаку.

На двата призива последва и отговор от зам.-председателя на Европейската комисия, който също присъства на срещата във Варна. "Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще увеличи нивото на нашата колективна свързаност. Това означава по-добър контрол по външните граници, вместо да се концентрират по вътрешните. И двете държави са постигнали значителен напредък що се отнася до миграционния натиск, но също така са тествани и веригите на доставки в Европа. Надявам се, даже съм убеден, че до края на годината ще може да вземем положително решение за Шенген. Работим активно за постигане на тази цел", коментира Маргаритис Схинас.

Според министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис има икономически интерес от членството на България и Румъния в Шенген. "Тъй като в момента няма сухопътна граница в единното пространство, ако искаме да имаме повече свързаност в Европа, това означава приемане на България и Румъния. Имаме интерес този въпрос да се реши", каза Мицотакис.

Акцент на разговорите между Денков, Чолаку и Мицотакис беше и ускоряването на общите инфраструктурни проекти като петролопровод от гръцкото пристанище Александруполис до българското в Бургас до Молдова. Ще бъде подписано и споразумение за срок, в който проектът да бъдат изпълнен.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: БГНЕС