Израелската пехота ще влезе в Палестина, Газа е пред хуманитарна катастрофа

Над 300 хиляди израелски резервисти са мобилизирани

10.10.2023 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

На четвъртия ден от терора на "Хамас" - Израел обяви, че си е върнал е изцяло контрола върху границата с Ивицата Газа. Радикалната ислямистка групировка отговори със зловещо предупреждение - ще разстрелва заложници, ако ударите продължат. А жителите на Газа са пред хуманитарна катастрофа.

Без ток, без вода и без горива четвърти ден Ивицата Газа е блокирана, жертвите са над 900. Според Израел терористи на нейна територия вече няма, а контролът в пограничните райони е върнат. Предстои израелската пехота да влезе в Палестина, през нощта територията на автономията беше подложена на масирана ракетна атака.

"Жестоките атаки, които "Хамас" извърши срещу невинни израелци, са умопомрачителни. Те са диваци. Както световните сили се обединиха, за да победят "Ислямска държава", така трябва да подкрепят Израел в победата над "Хамас", коментира премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Смята се, че над 150 души са отвлечени от "Хамас" и са държани като заложници.

"Оттук нататък всяко нападение по наши хора в домовете им, без предупреждение, ще бъде последвано от екзекуция на цивилен заложник, принудени сме да излъчваме това на видео и аудио", заяви говорителят на "Хамас" Абу Обайда.

Председателят на съвета за сигурност на ООН Антонио Гутериш осъди атаките и в двете посоки.

А на летище "Бен Гурион" в Тел Авив стотици остават блокирани заради отменените полети.

"Нашият полет до Германия беше отменен, опитваме се да сме спокойни, опитваме се да се приберем, разбираме, че ситуацията е извънредна. Виждам, че всички работят, за да може хората да се приберат", каза турист.

Над 300 хиляди израелски резервисти са мобилизирани, хора от цял свят се завръщат, за да се включат във военните действия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС