Заради конфликта в Израел цените на петрола може да скочат, призна премиерът

Ще отнеме една година, за да стигнем до изцяло неруски петрол, заяви Денков

10.10.2023 | 10:12 Редактор: Тодор Петров
Заради конфликта в Израел цените на петрола може да скочат, призна премиерът

Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани от Израел, заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook.

"Ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражение и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима", посочи премиерът в отговор на въпрос дали конфликтът в Близкия изток ще повиши цените на петрола и ще повиши инфлацията.

Попитан дали трябва да се преосмисли дерогацията за руския петрол, Денков каза, че за момента не трябва, тъй като поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има време да се реагира при промяна в ситуацията. 

"За момента можем да продължим по план. Ще отнеме една година, за да стигнем до изцяло неруски петрол. Ако трябва, ще се промени решението в Народното събрание", посочи премиерът.

На въпрос какви мерки ще предприеме правителството, за да не се повиши инфлацията във връзка с конфликта в Близкия изток Денков каза, че инфлацията се определя най-вече от международните цени на енергията и на храните. 

Ако нефтът отново тръгне нагоре, това ще има отражение. По отношение на храните най-важното, според премиера, е да подкрепяме българското производство, особено да подпомогнем на по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън.

Други приоритети на правителството са Шенген и еврозоната - теми, по които всичко беше спряло, заяви премиерът Денков. Трябваше да рестартираме процесите с нашите партньори и да наваксваме много закъснения, което успяхме да направим, отбеляза той, цитиран от БТА.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR