България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искат да свалят Нетаняху и конфликтът в Израел да стане широкомащабен

"Хамас" извършва чист тероризъм, посочи международният анализатор Боян Чуков

10.10.2023 | 08:37 Редактор: Тодор Петров

Международният анализатор Боян Чуков смята, че във военните действия между Израел и групировката "Хамас" има много елементи, които не са достатъчно изяснени и върви страшно много дезинформация.

"Една част от картинките са от Сирия. Трябва да погледнем какво е вътрешнополитическото състояние на Израел. Искат да свалят Нетаняху с цената на всичко. Нетаняху е много опитен политик и се надявам, че ще прояви достатъчно разум да не позволи Израел да бъде въвлечен в мащабен конфликт с геополитическа основа", коментира той в "България сутрин".

Според Чуков израелското разузнаване въобще не се е провалило, а от "Мосад" са имали информация. Египетското разузнаване е предупредило Израел, че се очаква нещо голямо от страна на "Хамас", отбеляза анализаторът. 

"Нетаняху е изключително неудобен на екипа на Байдън. Не вярвам, че "Хамас" ще нанесе някакво поражение на армията на Израел. За ден-два беше извършена мобилизацията в Израел, Руската федерация не успя да направи това сума време", каза още Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че атаката е организирана и извършена от изключителни професионалисти. На територията на Израел вече е имало проникнали диверсионни групи, които са ходили по точни адреси и са убивали военни ръководители и техните семейства. 

По думите му "Хамас" извършва чист тероризъм на територията на Израел, но не е в стила на групировката да пуска видеа със зверства, които всеки нормален човек ще осъди.

"Правят го, за да се нанесе още един удар и да се разшири пропастта между арабите и евреите. Някой има задача да направи така, че да няма мирен процес. Палестинските ръководители получават помощи, корупцията е чудовищна. Целият военно-промишлен комлекс в Ивицата Газа е направен с парите на ЕС", обясни Чуков и добави, че една от версиите е, че Иран стои зад всичко това. Джак Съливан обаче твърди, че САЩ нямат доказателства за това.

Според Чуков случващото се сега е само началото и може да очакваме негативно развитие на конфликта. Може да се включи в битката и "Хизбула". 

"Някой иска да направи конфликта далеч по-широкомащабен. Няма шанс това да приключи много бързо и по мирен път. Заложени са много големи геополитически интереси, заложени са транспортни коридори", подчерта международният анализатор.

Вижте повече в следващото видео: