Израелски самолети бомбардираха граничния пункт "Рафах" три пъти за 24 часа

Египетските работници са се изтеглили от сградите, в които работят

10.10.2023 | 18:30 Редактор: Толя Стоянова
Израелски самолети бомбардираха граничния пункт

Граничният пункт "Рафах" към Египет, единственият изход от Ивицата Газа, който не се контролира от Израел, е бил бомбардиран три пъти от израелски самолети през последните 24 часа.

ГКПП от палестинската страна е бил атакуван по обяд във вторник и отново следобед, прекъсвайки преминаването на семейства към и от палестинския анклав, който сега е под пълна обсада от Израел. Израелската армия каза, че не е в състояние да потвърди или отрече на този етап извършването на нападенията, съобщи АФП.

Свидетели казаха, че египетските работници на граничния пункт са се изтеглили от сградите, в които работят, докато автобусите, превозващи палестински семейства на път за Газа, са обърнали, насочвайки се обратно към Ел-Арих - столицата на Северен Синай, предаде БГНЕС.

ГКПП "Рафах" вече беше затворен за кратко в понеделник вечерта след първоначална израелска бомбардировка, според източник от египетските служби за сигурност. Докато Ивицата Газа е под строга блокада, наложена от Израел от 2007 г., Египет - първата арабска страна, която призна Израел - най-често държи граничния пункт "Рафах" отворен.

Много малко жители на територията обаче получават разрешение за преминаване, което обикновено се издава по медицински причини. В понеделник ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус поиска от египетския президент Абдел Фатах ал Сиси хуманитарен коридор за транспортиране на лекарства и медицинско оборудване до Газа.

Снимка: БГНЕС