Отвлечени, убити, изнасилени: Терористите снимат и показват зверствата си

Двойка успява да скрие бебета си близнаци от похитителите, родителите са открити мъртви

10.10.2023 | 18:40 Редактор: Толя Стоянова

На четвъртия ден от новата война, историите на жертвите продължават, разкази за отвлечени, убити, изнасилени и ранени цивилни граждани след инвазията на "Хамас" в Израел.

"Знам само, че хората, които останаха на партито, хората които не бягаха, бяха убити" сподели Ноа Колаш, която е успяла да избяга. 260 души губят живота си на музикалния фестивал в пустинята Недев, когато бойци на "Хамас" откриха огън.

"Годеникът ми каза: "няма начин да се предадем, ще бягаме докато умрем, ще ни разстрелят". Сграбчи ме и влязохме в първите храсти, които видяхме. Прекарахме в тези храсти 8 часа. Без възможност да говорим, да дишаме, чувахме всичко. Все още не знам колко приятели изгубих", разказа тя.

Семейство Бибас Силвърман нямат този късмет. Палестинците атакуват къщата им, отвличането е заснето и публикувано, за да го види светът. Шири е майка на момчета Ариел на четири години и Кфир на девет месеца. Отвлечено е цялото семейство: децата, родителите, бабата и дядото. В апартамента си в Тел Авив братовчед ѝ Йоси агонизира, гледайки кадрите от отвличането на роднините му.

"Страхувам се, че са ги разделили, че са ги убили, че никога повече няма да ги видим, че никога повече няма да научим за тях. Чувствам се като лъв затворен в клетка. Вървя напред-назад и чакам, чакам някой да се обади, да даде някаква информация. Искам да отида да се бия, да защитя страната си", каза Йоси.

Адар и Итай Бердичевски, когато разбрали, че терористите наближават дома им, скриват десетмесечните си близнаци в бомбоубежището, а те като военнослужещи се връщат в къщата. Часове по-късно дошлите на помощ откриват телата им, както и труповете на още 7 терористи. Спасителите намират невредими близнаците, които са прекарали над 13 часа в бомбоубежището.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС