Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коментар: ПП се самоунищожава, ГЕРБ няма да загуби влияние в общинския съвет

Светът отдавна се тресе, много са "горящите точки", коментираха доц. Стойчо Стойчев и Кольо Колев

09.10.2023 | 20:55 Редактор: Вяра Димова

Става все по-неприятно. Не се вижда разрешение на този конфликт. Нещата са опрели до или ние или те. Предвиждам много кръв, много насилие, много ужасяващи сцени. Не изключвам светът да се подпали и на други места. Така социологът Кольо Колев коментира в студиото на "Денят ON AIR" напрежението в Израел.

Според политолога доц. Стойчо Стойчев световният мир е постижим.

"50 години са предостатъчно време, за да се заличи споменът на едно минало насилие. Има "горящи точки". Не трябва да пренебрегваме и нещата, които стават в Косово, в северната част на Македония. Там винаги има потенциал за нов конфликт, който до съвсем скоро беше топъл", припомни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Светът се тресе отдавна, но сега нещата навлизат в гореща фаза, смята Колев.

"Без съмнение, великите сили играят по определен начин. И Китай, и Русия, и САЩ, но, за да навлезе точно сега в този етап, не смятам, че това техен продукт. Дошло е времето", уточни социологът.

Събеседникът му е на мнение, че Иран ще натрупва все повече самочувствие.

"Дори да липсват инспирации, може да е налице и поощрение. Ясно е, че винаги регионът е бил поле на сблъсък на международните сили. Израел е стратегически партньор на САЩ", каза доц. Стойчев.

Гостите коментираха и прехвърчащите искри между управляващите партии и вотът на недоверие.

"Г-н Борисов прави съответния ход, за да изтъкне значимостта на ГЕРБ като фактор за стабилността на правителството. Без съмнение е точно така. Нещо, което от "Продължаваме промяната" се стремят да забравят. Едните се опитват да принизят участието на ГЕРБ в (не)коалицията, а другите се опитват да изтъкнат своето значение за същата тази сглобка. На този фон се включва като соло г-н Пеевски. "Продължаваме промяната" загуби едно от "П"-тата си в заглавието, без съмнение продължават, но все повече възниква въпросът какво продължават", анализира Колев.

Доц. Стойчев посочи, че не е склонен да търси повод за някакъв вид разрив.

"Причините, които ще доведат до разрив, не са видими на пръв поглед. Той ще се случи, когато се появи трети, четвърти, пети човек. В предишни формати ГЕРБ е имала различни партньори като Реформаторския блок. Те всички бяха коалиционни формати. Така както "Продължаваме промяната" може да се разпадне, никой друг не може да я разпадне", настоя политологът.

Социологът е категоричен, че "Продължаваме промяната" все повече се самоунищожава. "Те нямат обществена подкрепа и го разбират", допълни Колев. 

Доц. Стойчев прогнозира, че ГЕРБ няма да загуби влияние в общинския съвет. "За кметския стол все още не е ясно, ясно е само, че ще има балотаж", добави той.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.