Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Никоя държава не може да бъде независима, ако иска да просперира

Имаме равни възможности, достъп до пазари, ползваме се от финансови помощи - това е част от извоюваната независимост, коментира проф. Веселин Янчев

22.09.2023 | 20:31 Редактор: Елеонора Танева

22 септември 1908 г. е една от най-паметните дати в новата българска история.

"Датата и събитията, които се случват на 22 септември 1908 г., са ключови за развитието на българската държава и общество, завършва целият цикъл на създаване на българската държавност. България се превръща в напълно независима и свободна държава. Това е мечтата, идеалът, борбите на поколения българи още от Възраждането до 1908 г.", коментира ръководителят на катедра "История на България" към Софийския университет проф. Веселин Янчев в студиото на "Денят ON AIR".

Историкът подчертава, че това е моментът, в който България се превръща в част от цивилизования европейски свят.

"Независимостта е пътят за решаване на националния въпрос. Не може васална на Османската империя държава да постига целта си - обединението на българите, останали извън пределите на българската държава. Българският народ избира своя княз, но той реално се избира от султана и Великите сили", посочи проф. Янчев.

Той добави, че към онзи момент България не е имала право да сключва самостоятелни икономически договори, да участва в международни съюзи и организации.

"Независимостта става със съгласието на Великите сили, благодарение на успеха на българските дипломати да разберат конфликта между Великите сили и да го използват в полза на българското общество. Имаме равни възможности, достъп до пазари, ползваме се от финансови помощи и средства на нашите съюзници. Сами си избираме приятелите, това е независимостта", заяви историкът.

Проф. Янчев коментира също разсъжденията, че независимостта е да не зависиш от никого: "Тази теза е много елементарна, нито една отделна държава не може да се развива сама, без сътрудничество и гаранции за сигурност на съседни и други държави."

А урокът от миналото, който трябва да помним според него е да не забравяме, че преди всичко сме българи. 

"Не можем да се делим на безродници, путинисти, антипутинисти, русофили, трябва да намерим този общ знаменател, да вървим напред", каза още проф. Янчев.

Гостът призова за мотивирани дебати около промяната на датата на националния ни празник и никой да не приема, че въпросът е решен и 24 май ще замени 3 март.

Гледайте видеото с целия разговор.