Празнуваме независимостта си, държавници и духовници с призиви от Велико Търново

Изпитанието отвсякъде ни съблазнява, каза митрополит Григорий 

22.09.2023 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

115 години независима България. На 22 септември 1908 година страната ни възкръсва на световната карта като независима и вече напълно скъсала васалните си връзки с Османската империя. 

Във Велико Търново със специален манифест княз Фердинанд обявява България за независимо царство и държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Първите слънчеви лъчи озариха църквата "Свети 40 мъченици", където преди 115 години България е провъзгласена за независима държава. Текста на манифеста пише на крак Александър Малинов, останал в историята като министър-председател с 5 мандата, днес в неговата роля се потопи актьорът Иван Митев. 

Според историка професор Палангурски, националният празник трябва да е базиран на стабилните исторически устои и да е момент, въздигащ националналното ни самочувствие. Великотърновският митрополит Григорий призова да извличаме поуки от всяка една от тези 115 години. 

"Изпитанието отвсякъде бди, изпитанието отвсякъде ни съблазнява и когато говорим за независимост, това трябва да го имаме в нашите сърца и души", каза той.

На Царевец бе издигнат националният флаг, поднесени бяха венци и цветя. А пред общината във Велико Търново се провежда празничен концерт на оркестъра на въоръжените сили.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС