Малко известни факти как Стара Загора посреща цар Фердинанд след обявяването на независимостта

Най-пламенна била речта на стария даскал Петър Иванов

22.09.2023 | 14:18 Редактор: Толя Стоянова

В Деня на независимостта припомняме участието на Стара Загора в историческите събития. Преди 115 години градът е украсен със знамена, гражданите ликуват, старозагорци посрещат цар Фердинанд. Начело на екзалтираното множество е тогавашният кмет Йовчо Хитров.

След обявяването на независимостта на България, цар Фердинанд и правителството тръгват на обиколка в страната. Причината е нуждата от време за подготовка на официалните тържества в столицата. За тях се отпечатват специални афиши. Един от оригиналите се съхранява в музея в Стара Загора, където е една от спирките на царя.

"Още в началото на пътя за Казанлък е посрещнат, там е изградена тържествена арка. Такава е била традицията по това време. Строени са ученици, граждани, военните от 12-и пехотен балкански полк. Негово Величество остава да преспи в Стара Загора, но не знаем къде точно е нощувал", разказа Райна Антонова, главен уредник на РИМ - Стара Загора.

Най-пламенна била речта на стария даскал Петър Иванов, който се обръща към Фердинанд с думите "царю честити", а министрите нарича благородни "велможи". Именно Петър Иванов пише и ода в прослава на царя. Публикувана е в ръкописния вестник "Изкуство", издаван от ученик от Мъжката гимназия "Иван Вазов", а именно Георги Касабов - бъдещият поет Гео Милев. 

Вижте повече във видеото на Благовест Илиев.