Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Велев: Има тотална подмяна в конкурса за директор на "Шейново", ще лъсне поредната заблуда

Много медици се канят да напуснат АГ болницата, ако медикът не остане на поста директор

13.09.2023 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева

Директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев очаква утре да бъде отстранен от поста с решение на Столичния общински съвет. Това заяви самият той в студиото на на "Денят ON AIR". 

"Утре в програмата на общинския съвет има 2 точки - едната е отговор на върната наредба от областния управител до СОС, издадена от конкурса на 27 юли, в който откри доста грешки - едната - моето неизбиране за директор на "Шейново". Предполагам в тази точка ще се вземе становище дали ще бъде обявен нов конкурс или ще бъде измислено нещо друго. Аз бях сложен в групата на кандидате за борда на директорите, за което не съм кандидатствал, имах оценка 5,25, останалите имаха по-висока оценка и изпаднах и от тази класация", заяви д-р Велев.

По думите му, решението на СОС ще бъде скандално и от гледна точка на предстоящите избори: "Това им е последна сесия, ще има нови избори, не се знае кой ще дойде. Ако нещо се случи, следващите избраници ще отговарят за тези действия на този общински съвет. Взимат решения, за които няма да носят отговорност".

След конкурса д-р Таня Андреева е определена за временно изпълняващ длъжността. Д-р Велев е убеден, че има манипулации на конкурса, още повече, че месец и половина не е получил достъп до протоколите.

"Преди няколко часа излезе информация, че моята реална оценка е доста по-висока. Има тотална подмяна на всичко. Ще лъсне поредна инсинуация и заблуда", убеден е директорът на "Шейново".

Проверките, които се извършват срещу него, д-р Велев определи като "скандални" по ред причини, сред които и това, че не са извършени по време на конкурса, а чак сега. 

"Конкурсът приключи на 27 юли, на 5 август са написали писмо до Медицински одит за всички проверки срещу болницата в периода 2020-2023 г. За този период има 3 проверки, най-много са докладите свързани със случая с бебетата. От тези 6 протокола за административно нарушение 4 са към конкретни колеги, замесени по някакъв начин с този казус, това са персонални отговорности, за които не мога да нося вина. Срещу мен има 2 акта, които обжалвам - единият е доста общ - че не съм оказвал контрол, а другият - една от пациентките е заплатила за избор на екип, а цезаровото сечение е било по спешност", обясни медикът.

Очакванията му са да бъде освободен утре именно във връзка с разменените бебета - случай отпреди 9 месеца. 

Д-р Велев уточни пред Bulgaria ON AIR, че в тази напрегната ситуация страда цялата болница. Изрази увереност, че много медици ще напуснат, ако той бъде отстранен като директор. 

"В такава ситуация страдат всички - цялата болница е в стресово състояние. В лечебните заведения има медицински риск - за пациентите, за персонала. Работим в изключително напрегната обстановка, това създава рискове за нас самите и за пациентите. Колегите трябва да се чувстват спокойни. Моята представа за директор на болницата винаги е била не толкова с администрацията, колкото с лечебната дейност. Виждам себе си като главен лекар, отколкото като изпълнителен директор. Няма да остана в "Шейново", ако ме отстранят, няма да кандидатствам. Чувам го за съжаление, че хората, които ме подкрепят, ще напуснат", допълни д-р Велев.

Той добави, че финансовото състояние на болницата е прекрасно.

Гледайте целия разговор във видеото.