Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Томов: Алексей Петров трябваше да разкрие тежките корупционни скандали, но има хора, които се уплашиха

"2024 година ще бъде много тежка в икономически и политически план", заяви председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица"

01.09.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Димитрова

"Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков. И той като всички нас търсеше варианти да се направи нещо стабилно, поне за важната законодателна рамка. Аз винаги казвам истината. Провеждали сме срещи", призна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Смятам, че го направи неслучайно, това са типично негови маниери - небрежно подхвърлена информация, търси политически дивиденти, за да предупреди тези, които са срещу него - "Продължаваме промяната-Демократична България", коментира председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи Алексей Петров "винаги се е набутвал, когато има някакъв конфликт."

"Едно време, когато имаше конфликт между Костов и главния прокурор Филчев, той играеше роля на негова охрана, на главния прокурор. По конкретни казуси обслужи съответни хора във властта. Сега в този случай на него се е разчитало да разкрие част от тежките корупционни скандали в последно време и има хора, които се уплашиха. Четвъртият опита за покушение, за съжаление, е успешен. Във всички случаи това е политическо убийство", каза проф. Томов пред Bulgaria ON AIR.

Според него държавата се намира в сложна криза, има сринато доверие, а от такава криза се излиза с големи промени. "2024 година ще бъде много тежка година в икономически и политически план", подчерта гостът.

По думите на проф. Томов, Васил Божков не се е върнал случайно в България. 

"Върнал се е сам, не вярвам, че е бил екстрадиран. Давате ли си сметка, че няма цивилизована държава, от която са изчезнали 600 милиона приход и да няма разследване точно на това? По-важно е кой носи отговорност. Нима един премиер не носи отговорност, когато очакван приход не постъпи в хазната?", попита той.

"Предстоят доста сблъсъци на тема корупция, това са 15-ина случая, които не могат да бъдат заобиколени. Мисля, че ще се стигне до много истини скоро, никой не иска да търпи вече това, което се случва у нас, става въпрос тежка корупция по високите етажи. Хората в момента са възбудени, предизвикани. Има много локални протести", каза председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Проф. Томов изрази мнение и относно предстоящите местни избори. 

"Битката за София ще бъде много тежка, ще се реши на втори тур. Очевидно ще имаме нов кмет, не само личност, но и като партийна принадлежност", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.